Ünlü İngiliz şairi Lord Byron’ın “Bir damla mürekkep bir milyon kişiyi düşündürebilir” sözlerindeki gibi, bizleri düşünen, sorgulayan, çalışan ve üreten yapan yol okumaktan geçer.
Okumak kişi için en kolay ve etkili öğrenme yoludur. İlkokul sıralarında başlayan eğitim süreci, tüm yaşam boyu devam eder.
Üniversite bitirilip son nokta konsa da, kişinin kendini eğitmesi, dünyayı tanımaya devam eder. Kitap okumak; Daha çocukken, etrafımızdaki büyükler ve öğretmenlerimiz bize kitap okumamızı öğütlerler. Kitap okumanın faydalarından bahsederler. Bu nasihatlerin hiçbiri boş değildir. İstatistiklere bakıldığında kitap okuyan toplumların, okuma oranı düşük olanlara göre eğitim ve kültür seviyesinde çok ileride olduğu görülmektedir. Kavga, hırsızlık, anlaşmazlık gibi sorunların çoğu, kitap okumayı alışkanlık haline getirmiş toplumlarda çok az rastlanmaktadır.
Kitap okumak alışkanlıkların ve bağımlılıkların en güzelidir. Kitap okumanın tadına varan, her gün az da olsa buna zaman ayıranlar, hayatında ve kişiliğinde olumlu değişikliklerin olduğunu gözlemleyebilir.
Daha yaratıcı ve hızlı kararlar vermenizi sağlar. Benzersiz kişiliğinizi oluşturmanızı ve geliştirmemizi sağlar. Kitap okuma, alzheimer ile mücadelede en büyük silahımızdır. Özgüvenimizi artırır.
Okuma, düşünceyi besleyen, geliştiren ve çabuklaştıran ana kaynaklardan biridir. Kitap okuma stresi azaltır. Kitap okuma zihni açar, hantallıktan kurtarır. Kitap okuma birçok şeyi güzel görmemizi sağlar.
Günün her anında her yerde yanınızdaki en samimi dostunuzdur. Kitap okuyan insanlar yalnızlıktan şikâyet etmezler. Boş zamanlarını değerlendikleri için kimseye ihtiyaç duymazlar.
Günlük yaşamın stresli karmaşasından biraz kurtulmak için her birey kendine en uygun hobiyi belirler. Bu hobiler içinde sizlere en verimli ve en çok faydası dokunacak olanın kitap okumak olduğunu söylesek! İnsan doğduğu zaman sıfır bilgi ile dünyaya gelir. Zamanla etrafında olup bitenlere ilgi duyar ve bir şeyler öğrenmeye başlar.
Yapılan istatistiklere göre kitap okuyan toplumların diğer toplumlara nazaran gelişmişlik ve kültür seviyeleri oldukça yüksektir.
Olaylara bakış açıları ve müdahaleleri her zaman daha iyi durumdadır. Ve tabi; kitap okumak insan ruhuna en iyi gelen ilaçtır.
Şarjı hiç bitmeyen, ne zaman isterseniz yanınızda olan ve sizi tüm bu hayat karmaşasından kurtaracak bir dosttur kitap.
Her gün kitap okumanın ne kadar iyi bir şey olduğu konusunda mutlaka herkes hemfikirdir. Ancak hemfikir olmakla uygulama arasında maalesef uyum yok.
Kitap okuma oranının azalmasının en büyük nedeni olarak teknoloji, internet ve dolayısıyla mobil cihazların yaygınlaşması olduğu görülüyor.
Türkiye, günde sadece 1 dakikasını kitap okumaya ayırırken, televizyon izlemeye 6 saatini, internete ise 3 saat ayırıyor. Kitap okuyanların yüzde 65’i aşk, yüzde 24’ü siyasi, yüzde 13’ü düşünce, yüzde 7’si kişisel gelişim kitapları okuyor. Çocuklara kitap hediye edilmesinde ise Türkiye 180 ülke içerisinde 140. sırada
Bu noktada güncel bir veri kaynağı olarak Türkiye Eğilimleri Araştırma (TEA) Raporu'na göre 2019'da “kitap okumayanlar %50,9” iken, bu oran “2020 yılında %59,1” (2021) olarak ciddi bir artış göstermiştir. Kitap okumanın son bir yıl içerisinde bu değişimi son derecede çarpıcı bir veri olmaktadır.
UNESCO: Türkiye, kitap okuma oranında 86'ıncı sırada Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) verilerine göre Türkiye, kitap okuma oranında dünyada 86'ncı sırada, yoksul Afrika ülkeleriyle aynı kategoride. TÜİK'e göre ise Türkiye'de kitap, ihtiyaç listesinin 235'inci sırasında yer alıyor.
Niçin okumalıyız, neden daha fazla okumalıyız sorularına bilimsel olarak yanıt aradığımızda
Beynimizin egzersiz yaparak güçlenmesini sağlar.
Yale Üniversitesi’ne bağlı Haskins Laboratuvarları'nın araştırma direktörü Ken Pugh veriyor. Pugh’a göre beynin önemli noktalarını çalıştıran dil, seçici dikkat, sürekli dikkat, biliş ve hayal gücü becerileri kitap okumak ile gelişiyor. Kitap okumak, hayal gücü ve düşünme yeteneğini geliştiriyor.
Kitap Okuyarak Stresle Baş Edebilirsiniz
İngiltere’de bulunan Sussex Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının 2009 yılında yaptıkları araştırmaya göre yalnızca 6 dakika kitap okumak bile kişinin stres seviyesini %68 oranında düşürüyor.
Araştırma sonuçlarına göre yürüyüş yapmak %42, bir fincan çay ya da kahve içmek %54, müzik dinlemek %61 oranında stres seviyesini düşürüyor. Tüm bu aktivitelerden çok daha güçlü bir stres düşürücü olan kitap okumanın rahatlatıcı etkisinin nedenleri, dikkat dağıtma becerisi ve okuyucuyu tam bir odaklanma durumuna getirmesidir.
Yoğun ve yorucu geçen bir iş gününün sonunda, okuyacağınız 20-30 sayfalık bir kitap, sizi günün kaygılarından uzaklaştıracaktır. Özellikle chick lit tarzı (chick literature = piliç edebiyatı) insanı yormayan ve genelde mutlu sonla biten bir aşk kitabı hem ruhunuzda hem beyninizde pozitif enerjinin yayılmasını sağlayacaktır. Strese iyi gelen hobiler arasında en üst sıralarda yer alan kitap okumayı, bir alışkanlık haline getirdiğinizde, endişe ve kaygılarınızdan gözle görülür derecede uzaklaştığınızı fark edeceksiniz.
Kitap en iyi dosttur diye bir atasözü vardır, bilirsiniz. Çünkü kitaplar sizi hiçbir zaman yalnız bırakmaz. Evde, otobüste, yolculukta, dağın başında, en mutlu ve mutsuz anlarınızda… Yeter ki siz ona el uzatın, siz ne zaman gel derseniz gelirler. Siz onları bırakmadığınız sürece, kitaplarınız sizi asla bırakmaz. En yalnız hissettiğiniz anlarda bile açın birkaç sayfa kitap okuyun. Kendinizi bir anda o psikolojiden uzaklaştırıp, aslında hayatta yalnız olmadığınızı anlayacaksınız.
Kitap okumakla Empati Kurma Yeteneğiniz Gelişir
Ne kadar çok kitap o kadar çok yeni hayat tanımak demektir. Okuduğunuz her öykü, size başka insanların hayatlarından kesitler sunar. Onların mutluluklarına, sıkıntılarına, yaşadıkları zorluklara tanık olursunuz. Çoğumuz normal yaşamda birbirimize kalbimizi açamıyoruz. Bazen yanlış anlaşılma bazen de egolarımız buna engel oluyor. Fakat aynı zamanda insanların bizi anlamasını bekliyoruz. Karşılıklı iletişim kopukluğu ve empati kurmamak, çok büyük anlaşmazlıkların doğmasına neden oluyor. İşte kitap okuma bize empati kurma yeteneği kazandırır. Bu sayede kendimizi karşımızdakinin yerine koyabilir, onun gibi düşünmeye ve hissetmeye çalışabiliriz. Ben hoşgörüyü hep empatinin kardeşi gibi görürüm. Empati kurabilen bir insan aynı zamanda hoşgörülüdür, bu iki özellik ise tüm sorunların üstesinden gelebilecek kadar güçlüdür.
Ömrümüzü uzatır.
Yale Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının yaptığı diğer bir araştırmadan öğreniyoruz. 12 yıl boyunca 50 yaşın üzerinde 3600’den fazla kişi üzerinde yapılan araştırmalarda; her gün 30 dakika kitap, dergi ya da gazete okuyanların diğerlerine oranla 2 yıl daha uzun yaşadıkları görüldü.
Araştırma bununla da sınırlı kalmıyor. Haftada 3,5 saatten fazla kitap okuyan katılımcıların ölüm olasılığının %23, haftada 3,5 saatten az kitap okuyan katılımcıların ölüm olasılığının ise %17 daha az olduğu görüldü. Yani uzun yaşamın diğer bir şifresi de her gün düzenli kitap okumak, ömrümüzü uzatır.
Kelime Dağarcığımız gelişir
Kitap okumanın en iyi faydalarından biri kelime dağarcığınızı geliştirmesidir. Kitaplarda sıklıkla kullanılan fakat bizlerin günlük konuşma dilimizde kullanmadığımız kelimeleri öğrenmiş olmak karşımızdaki insanı etkilemede oldukça başarılı bir yöntemdir. Bu sizin daha kültürlü ve kendine özgüveni olan biri olmanıza yardım eder.
Özgüvenimizi artar.
Cain’e göre insanlar, özellikle çocuklar, okudukları kitapta hayran oldukları bir karakter ile kendilerini özdeşleştirerek kendilerini bu kahraman gibi görme eğilimi gösteriyorlar.
Susan Cain, kitap okumanın entelektüel ve duygusal anlamda kişiyi alevlendiren en önemli medya öğelerinden biri olduğunu söylüyor. Kitap okuyan kişi yalnızca bir kurgunun içinde kaybolmuyor, hayata dair farklı görüşler oluşturarak yaşadığı dünyada güvenle var olma eğitimi alıyor.
Yaratıcı ve hızlı kararlar vermemizi sağlar.
Kitap okumak sizi zeki yapar. Bilimsel olarak kanıtlanmış olan kitap okumanın faydaları arasında yer alan bu durum deneylerle ispatlanmıştır. Düzenli kitap okuyan bireylerde beyinleri yeni nöronların oluşmasına izin veriyor bu da kişiyi daha zeki biri yapıyor.
Toronto Üniversitesinde görevli psikolog Maja Djikic; Çalışmasında, 100 kişilik bir gruptan kurgusal ve kurgu dışı birer hikaye ve makale okumalarını istedi. Daha sonra ise bu kişilere önemli kararlar vermeleri gereken bir test yapıldı. Sonuç oldukça ilgili çekiciydi.
Test sonuçlarına göre kurgu hikaye okuyan kişiler, kurgu dışı makale okuyan kişilere göre çok daha hızlı ve yaratıcı kararlar verdiler. Djikic bu durumu, “Kurgu okuduğumuzda belirsizliği göze alabildiğimiz için zihnimizi açık tutmaya çalışıyoruz.” şeklinde açıklıyor. Yalnızca bir kurgu kitap okurken bile zihnimiz güvenli alanından çıkıyor ve olmadık durumlara karşı hızlı ve yaratıcı fikirler üretmeye hazır hale geliyor.
İletişim Kurmayı Kolaylaştırır
Düzenli kitap okumanın hemen hemen tüm faydaları, konuşma ve kendini anlatabilme yeteneğinde birleşiyor. Kolay iletişim kurmak da bunlardan biri. Bazen bir ortama giriyoruz, yeni insanlarla tanışıyoruz. Bazılarıyla çok kısa bir süre içerisinde kaynaşıp arkadaş olabiliyorken, bazılarıyla arada bir mesafe varmış gibi hissediyoruz. İşte bunun tek nedeni iletişim kopukluğudur. İletişim kurmakta zorlanan insanlar, daha zor arkadaş edinir, kendini daha zor anlatır. Sürekli kitap okuyan insanlar ise son derece rahat ve konuşkandır. İletişimin temeli kelimelerdir. Bu nedenle başarılı bir iletişim için kişinin kelime haznesi son derece önemlidir. Londra Üniversitesi tarafından 16 - 42 yaş aralığında bir grup insan üzerinde yapılan çalışmalarda kişilerin kelime bilgili ölçüldü ve gençler daha düşük bir puan aldı. Her gün kitap okuyan daha ileri yaştaki kişilerde ise kelime haznesi bilgisi çok daha gelişmişti. Bunun sonucu olarak kelime haznesi geniş kişilerin dertlerini daha sorunsuz anlattıkları ve çok daha sağlıklı iletişim kurarlar.
Liderlik için gereken özellikleri kazanmamızı sağlar
John Coleman’a göre; kitap okumak sözel zekayı artırıyor ve kişiye, bir liderde olmazsa olmaz özellikler olan usta konuşmacı ve anlaşılır iletişimci yeteneklerini kazandırıyor. Kitap okumanın artırdığı duygusal zekaya sahip bir iş insanı, liderlik ve yönetim gibi konularda çok daha başarılı oluyor
Daha iyi bir kariyer sahibi olma şansımızı artırır:
Kitap okuma ile daha iyi bir kariyere sahip olma arasındaki ilişki Oxford Üniversitesi’nde yapılan bir
YORUMLAR