MENOPOZA BAĞLI ŞİKAYETLERDE YENİ NESİL ERBİYUM LAZER TEDAVİLERİ
Tüm Dünya’da kadınlarda sağlıklı yaşam sürelerinin uzaması menopoza ait sorunların daha uzun sürmesine ve şiddetlenmesine sebep oldu.
Menopoz kadın hayatında görülen son adetten itibaren en az bir yılın geçtiği yeni bir dönemin başlangıcıdır. Kelime anlamı olarak son adeti ifade etse de günlük yaşamda kadın yaşamının bir evresi, bir dönemi gibi algılanır.
Menopoz döneminde östrojenin adet gördürmeyecek seviyede azalması sonucunda vücutta başka belirtiler de ortaya çıkar. Kadınların hayatını riske atan ve kalıcı sakatlanmalara neden olabilecek bu belirtilerin dikkate alınarak hekimlerle paylaşılması ve çare aranması önemlidir.
Menopoz belirtilerinin en başında ateş basmaları gelir. Pek çok kadının yaşamını kabusa çeviren aniden başlayan, başlamadan önce bir belirti vermeyen, baş-boyun bölgesinde belirginleşen ateş hissi ile ani ter boşalması durumudur. Ateş basmasını yoğun ve sık yaşamış kadınlarda beyin fonksiyonlarının daha hızlı bozulduğu gözlenebilir.
Östrojen kadınların kalp krizi geçirmesini engelleyen, damar sağlığını koruyan, kolesterolu dengeleyen bir hormondur. Menopozda kadınlar erkeklerle eşit oranda kalp krizi, beyin kanaması, inme, felç geçirir hale gelirler. Kalp damar hastalıkları artar.
Kemik ve kas kaybı menopoza girdikten sonraki ilk 2-5 yıl içinde çok hızlıdır. Östrojene duyarlı kemik kütlesi kayıp yaşarsa bu kayıpları ilaçlarla aslına uygun dayanıklılıkta geri getirmek pek de mümkün olmaz. İlaçlarla çoğu kemiğin sertleşmesi sonucunda esneklik kaybı oluşur. Esneyemeyen kemiklerde kırıklar artar.
Menopozun bir diğer sorunu zihinsel dalgalanmalar, bellek kayıpları, kişilik değişimleri gibi üst beyin fonksiyonları ile ilgilidir. Dejeneratif beyin hastalıklarından olan Alzheimer ve Parkinson’a yatkınlık artar.
Eskiden atrofik vajinit, yeni tabiriyle menopozun "genito-üriner sendromu" denen durum ise cinselliği devam eden menopoz grubunu en sık doktora getiren sorunların başında gelir. Vajina bölgesinde oluşan biber gibi yanma olarak tariflenen vajinal kuruluğa üriner dediğimiz idrarla ilgili sorunlar da eşlik eder. İdrar yaparken veya sonrasında yanma, sık idrar hissi, tam boşaltamama, idrar kaçırma, ani idrar sıkışması yaşama bu sorunlardan bazılarıdır. Hayat kalitesini oldukça bozan bu durum depresif ruh hali yaratır. Eşler arası iletişimi ve cinselliği bozar. Kadının cinsellikten kaçmasına sebep olur. Cinsellikten kaçınma sürdükçe tabloya vajinal daralma da eşlik eder. İlişki sonrası ağrı ve kanama daralmanın sonucunda oluşabilir.
Menopozun her bir durumu için ayrı ayrı tedavi yöntemleri mevcuttur. Yazımızın konusunu oluşturan ise genito-üriner sendrom olan yanma ve idrarla ilgili sorunlar için tedavi kılavuzlarına en son giren erbiyum lazer teknolojileridir.
Kuruluğun kaynağı olan östrojen eksikliğinin tedavisinde klasik tedavi sadece vajinal veya ağız yoluyla sistemik östrojen kullanmaktır. Ancak meme kanseri, rahim kanseri, kolon kanseri gibi östrojen duyarlı kanser tedavisi almış kadınlar bu tedavilerden çekinebilirler. Her ne kadar sadece vajinal tedavilerin hekim kontrolunda yapılmasının bir sorun oluşturmadığı bilinse de alternatif bir uygulama olan VAJİNAL ERBİYUM LAZER uygulamaları da seçenekler arasındadır.
Vajina içi lazer uygulamaları anestezi gerektirmeyen, 20-30 dk lık, ofis içi uygulamalardır. Lazer enerjisi, kadının kendi kollajeninin yenilenmesi için gereken enerjiyi sağlar. Bu sayede kişinin durumuna göre belirlenen seans sayıları ve dozlarla tedavi tamamlanır. Tedavi aralıkları 4-6 hafta kadardır. Ortalama 3 tedavi ile 1-1.5 yıl kadar vajinal kuruluğun düzeldiği ve şikayetlerin bu süre boyunca yaşanmadığı saptanmıştır. 1,5 yıl sonra tekrar başlasa bile hiçbir zaman ilk seferdeki kadar ciddi olmaz. Lazer yerine, vajinal kuruluk için düzenli vajinal östrojeni kullanan kadınlarda ise östrojen kullanmayı bıraktıkları andan itibaren 2-3 ay içinde vajinal kuruluk tedavi öncesindeki eski haline döner.Yani tekrarlar.
Vajinal lazer uygulamaları menopozda kuruluk nedeniyle oluşan idrara ani sıkışmaların ve hissetmeden oluşan idrar kaçırmalarının tedavisine de katkı sağlar. Parkinsonlu, Alzheimerlı rahim sarkması veya idrar kaçırma sorunu yaşayan kadınlarda da hem kuruluk hem de kaçırma sorunu için bir seçenek oluşturur.
Menopoz adet döneminin bitişi ile başlayan yepyeni bir kadın hayatı dönemidir. Bir bitiş değil yeni bir başlangıçtır.
Sağlıkla kalın.
Op.Dr. Seçil Günay Avcı
Kadın Hast. ve Doğum Uzmanı
Haliç Üniv. Dr. Öğr. Ü
YORUMLAR