Emekli öğretmenler Dudu Aksoy, Cam Füzyon ve Ali Karacan’ın da içinde bulunduğu FETAV fotoğraf karma sergisini halkevi önünde açarak 20. yıl Göcek Yörük Göç etkinliklerini başlattık.
Yılın en uzun günlerinden biri olan 20 Haziran akşamüstü Göcek Kültür Merkezi önünde davullar zurnalar çalmaya başladığında herşey değişti. Alanda toplanan yaklaşık ikiyüze yakın yörük, göçer, doğasever ve çevreci “Vur davulcu” dendiğinde coşku da arttı. Kalabalık o kadar arttı ki organizasyonu yürüten; Göcek Kültür Derneği Başkanı İlknur Kaptan (Asar), Göceğimizin gerçekten çok başarılı kültür adamı ve çevre dostu Onur Ugan bile artık zor seçiliyorlardı.
Muğla Yörük Obaları Derneği Başkanı Orhan Akçam ve ekibi ilk gelen kalabalık ekipti. Fethiye Yörük Türkmen Derneği Başkanı Ramazan Kıvrak, Seydikemer Yörük Türkmen Derneği Başkanı İsmail Uzunoğlu, Fethiyemizin en güzel Yörük Türkmen müzelerinden birini yaratan Enver Yalçın, Dalaman Yörük Türkmen Derneği Başkanı Kadriye Efe dahil olunca coşku arttı. Göceğimizin sembol folklörcülerinden Aydın Taşkın, Ramazan Sarı, Rasih Dikici oyunlarıyla yerleri inletiyorlardı. Beşkaza Platformu Başkanı Devrim Karakuş ve arkadaşları, Turgutlu Kasabadan dağcı ekibi de korteje katılanlar arasındaydı.
Alim Karaca önderliğinde Fethiye Belediye ekibi ve başta Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası başta olmak üzere yörenin STK başkan ve üyeleri de katılınca kortej yürüyüşe başladı.
Fethiye Belediye Bando ve Soner Eryılmaz davul zurna ekipleri eşliğinde kah durarak kah oynayarak Çarşı Caddesi’nden yüründü. Halkın alkış ve coşkuları arasında Göcek Meydanı’na ulaşıldı.
Meydana vardığımızda coşku doruk noktasındaydı. Muğla Büyükşehir Belediyesinin Kültür Sanat tır aracı en iyi şekilde hazırlanmıştı.
Göcek Yörük Kadınlarının oluşturduğu Şalvar Ekibi ile diğer yörük kadınları yaptıkları gösteri nedeniyle büyük alkış aldılar.
Fethiye Belediye Başkanlığı Göç Yolunda Yörükleri ağırlayan destek olan muhtarlarımıza teşekkür plaketlerini de vermeyi unutmadı.
“Yaklaşık 400 yılı geçen bir süreçte, Cumhuriyetimizin 100. yılında 20. Göcek Gürsu Pırnaz Yayla Göçünü başlatmış olmaktan çok mutlu olduğumuzu” konuşmamda belirttim. Katkı koyan kişi ve kuruluşlara, Göcek halkına, ülkemizin uzak yakın heryerinden gelen Yörük ve Türkmenlere teşekkür ettim.
Çocukluğumuzda dedelerimiz ve o zamanın yörükleriyle, davarların arkasında 4-5 gün süren Yörük göçleri nostaljik olarak yaşatılıyor olması gerçekten büyük bir başarı. Batı Toroslarının en uzun Yörük Göçü ve her yıl yapılan bu büyük göç İsmet Dim, Dr Esen Demir, Sema Kaynar, Bülent Kaynar, Cavit Demir, Darpaklı Şerif Şimşek ile 20. yılına ulaşmanın büyük mutluluğunu duyuyoruz. İlk yıllarda mihmandarlarımız arasında yer alan Necati Demir, Hakkı ( Baygı) Güzel ve Rahmetli Sait Demir amcamızı da anmadan geçemem.
Göcek Türk Halk Müziği Grubu ile Fethiye’nin yerel sanatçıları Ali Tunç ve Mustafa Selçukoğlu yörüklere ve konuklara unutulmaz bir gece yaşattılar.
En büyük umudumuz bundan sonra gelecek nesiller tarafından bu etkinliklerin sürdürülmesidir. Bu etkinlikler yörük kültürünün gelişmesine, doğa ve çevre sevgisinin artmasına ve gelişmesine katkı koyacaktır. Göcek Gürsu Pırnaz Yayla Yürüyüşü yöremizin Yayla Turizmini ve Dünya Çevre gününün de içinde olduğu her yıl Haziran ayında gerçekleştiriyoruz.
Bir yörük olan Mustafa Kemal Atatürk ne diyordu? “Arkadaşlar! Gidip Toros Dağları’na bakınız eğer orada bir tek Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa şunu çok iyi biliniz ki bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet asla bizi yenemez.”
Beş gün süren Göcek Gürsu Pırnaz Yayla Yürüyüşü çok başarılı geçti ve anılarda yıllarca yer alacaktır.
Gelecek hafta göç ile ilgili yazıma devam edeceğim.
Kurban Bayramını en içten duygularımla kutlar, sağlık ve esenlikler dilerim.
26.06.2023
Göcek
YORUMLAR