SON DAKİKA
FLAŞ HABER
Dr. Nurettin Demir

Dr. Nurettin Demir

GÖCEKİÇİ
drnurettindemir@gmail.com

"Fethiye'de Doğduk"

16 Ekim 2024 - 08:37 - Güncelleme: 16 Ekim 2024 - 09:09

Yeşil Üzümlü'den Fethiye'ye doğru kıvrıla kıvrıla yol alırken yolun sağında iki oluğu gürül gürül su akan çeşmenin önünde durdum. Torosların eteklerinde, gelen geçene su veren çeşme Şahin Boğa hayrına yapılmış. Ruhu şad olsun. Eğilip oluklarından  kana kana su içtim. Son yıllarda yaşanan kuraklıklara inatla akan suların içimi ne kadar da hoş, ne kadar güzel. İç iç doyamıyorsun. Yolunuz düşerse bir yudum içmeden geçmeyin. 
Ekim ayının ortalarına ulaştığımız bu günlerde, çamlar, pürenler, kirişler, mersin ve doğa yağmur bekliyor. Su bekliyor. Ege ve Akdaniz kıyıları hatta Anadolu susuz. Su kıymetli. Teke Yarım adası, Beşkaza, Fethiye dünyanın en güzel coğrafyalarından biridir. Bu kısa moladan, çamların, doğanın ve suyun sağladığı mutluluk hormonu endorfinimi arttırdıktan sonra çeşme başına yeni gelenlerin arasından geçerek Fethiye'ye doğru yol aldım. 
Bu kadim bölgeden kimler gelmiş kimler geçmiş diye düşünürken Işıklar ülkesi Likya'dan Türkiye Cumhuriyetine kadar nice insanlar, topluluklar, devletler, savaşlar görmüş geçirmişler. Evet biz Likyalıyız. Biz özgürlükten yanayız. Esir düşmemek, düşmana teslim olmamak için topluca intihar eden Likyalıların torunlarıyız. Fethiye ve yöresinin tarihinin bazı kesitler gözümün önünden bir şerit gibi gelip geçti.
Fethiye Atatürk anıtının hemen yakınında Yunus Nadi Parkı ve Yunus Nadi Abalıoğlu anıt alanı dolmuş tarihi bir an ve gün yaşamaya hazırlanıyordu.
Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarları, Abalı ailesi, Milletvekilleri başta olmak üzere yörenin siyasi önderleri, Beşkazalılar ve Fethiyeliler örtülü heykelin başındayız. Fethiye Belediyesi başta Başkan Alim Karaca ve Belediye Meclisinin oy birliği ile onayladığı Meclis Üyeleri bu tarihi açılışta yerini almışlardı. Asıl bu güzellikleri yaratan, projenin gizli kahramanı Fethiyeli, birlikte aynı dönem TBMM de görev yaptığımız, meslektaşım, Bursa Milletvekili Doç. Dr. Ceyhun İrgil mütavazi duruşuyla aramızdaydı. Tüm emeği geçenlere, bu tarihi olaya katkı koyanlara ve tanıklık yapanlara içten teşekkürlerimi sunarım.
Türkiye'nin en genç Turizm ve Kültür Bakanlarından Alev Coşkun ve diğer protokol konuşmalarının ardından anıt büyük bir coşku ve heyecanla açıldı. 
Anıtın Fethiye'ye bakan yüzünde;  Cumhuriyet 100.yıl. Yunus Nadi'nin oğlu Başyazarımız Nadir Nadi "Fethiye'de Doğduk" ifadelerinin altında Yunus Nadi Büstü bana büyük bir onur verdi. Evet biz Fethiye'de doğduk. Kuvay-i Milliyeci, Kuruluşun ve Kurtuluşun Gazetecisi Yunus Nadi Abalıoğlu Aydın İlinin (doğduğu yıllarda) Adı Meğri olan Fethiye Kazasının Seydiler köyünde 1879'da dünyaya geldi. Yine oğlu, Cumhuriyet Gazetesinin Başyazarı Nadir Nadi 1908 de Fethiye Kaya köyünde doğdu. 
Yunus Nadi ülkesinin çağdaşlaşması ve özgürleşmesi için mücadele ederken tutuklanıp Midilli adasında 3 yıl hapse mahkum olmuştu. Cezasını isteği üzerine yine Fethiye de geçirdi. 
İlhan Selçuk'un dediği gibi "Mustafa Kemal bağımsızlık savaşının mucididir. Yunus Nadi de gazetecisi. Kurtuluş Savaşı'nın en ateşli yazılarını Yeni Gün de yayınlamıştır; o günlerin yazarlığı ve gazeteciliği, tarihte eşine az rastlanır bir anlam kazanıyordu."
Yine Fethiyeli olan ve Cumhuriyet gazetesine büyük katkılar sağlayan Sami Karaören "Yunus Nadi, Kurtuluş Savaşını bütün ruhuyla, kalbiyle, kafasıyla beslemiştir." notunu tarihe düşmüştür.
Şükrü Kaya " Kalemi kuvvetli. Sesi gürdü; sert yazar, tok söylerdi." Nitekim İzmir Milletvekili Yunus Nadi TBMM kürsüsünden "Cumhuriye'in ilanını o gür sesiyle dünyaya duyuran bir Fethiyeliydi"

Basın Tarihinde; Osmanlı'nın son yirmi yıllık döneminde bir çok gazetede muhabir, baş yazar olarak görev yapan Yunus Nadi; 1918 yılında Yeni Gün ve 7 Mayıs 2024 yılında Cumhuriyet gazetesini Kurdu. Milli Mücadelenin dönüm noktalarından biri olan "Anadolu Ajansı" kuruluşunda da baş rol oynamıştır. 
Uzun süre Muğla Milletvekilliği yapan ve aynı görevde bulunmuş bir Muğla Milletvekill olma gurur ve onurunu yaşamış bir Fethiyeli olarak bu  mutluluğumu sizlerle paylaşmak istedim. Evet biz "Fethiye de doğduk" Özgürlük ve bağımsızlık bizim genlerimizde var. 
Sevgili 12 Punta okurları, benim sizlerle buluşmamı sağlayan tüm gazete yöneticilerine içte teşekkür ederim. Her hafta " Arada Bir Sağlık" köşemde buluşmak dileklerimle yine bir hemşerimiz Halikarnas Balıkçısının "Merhaba"sı ile selamlıyorum. 

Not: "Fethiye'de Doğduk" köşe yazım "12 Punto" gazetesinde 12 Ekim 2024 tarihinde yayınlanmıştır

Bu yazı 226 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
sohbetislami sohbetleromegle tvtürk sohbetislami sohbete sigarabaskılı poşetbaskılı poşetemlak seviye 5tıkanıklık açmaözelliklerisu böreği siparişgaleri yetki belgesi nasıl alınıryalama taşıdijital pazarlama ajansı