Bugün Ekim ayının 24’ü pazar. Güzel bir sonbahar sabahı. Saat 06.30 sularında Göcek sahilinde yürüyüşe çıktım. Sahil bu saatlerde pek kalabalık olmazdı. Yürüyüşçüler, koşucular, köpeklerini gezdirenler ve tek tük de olsa kıyıda balık avlayanları görmeye alışmıştık. Bugün alışmışlığımızın dışında farklı bir durum var. Kısa şortlu, sırtı çantalı gençli yaşlı gruplar yanımdan hızlı hızlı geçiyorlardı. D-Marinin tarihi krom tesviye (biz çocukluğumuzda fabrika derdik) atölyesinin, 50 metre kadar ilerisinde oluşturulan toplanma sahasında çeşitli çadırların önlerinde yüzlerce yüzücü sabahın köründe toplanmışlardı. Kayıtlar, sohbetler, sular çaylar bir faaliyet hareket içindeydiler. Ben merakla sağa sola bakarken bir arabanın içinden iki dost çıktı. "Günaydın!" dediler. Balık adam misali giyinen, bir önceki dönem Ekonomi Bakan yardımcısı Adnan Yıldırım ve geçmişte İzmir siyasetine bulaşmış iş adamı Ali Doğan'dan başkası değildi. Göcek’te düzenlenen 13. Uluslararası Göcek Aquamasters Yüzme yarışlarına katılmaya gelmişler. Göcek Fethiye Körfezinin 12 adasından bir tanesi olan Zeytinli Ada’dan Göcek sahillerine kadar 6 km yüzecekler. Deniz çarşaf gibi. Sabah serin olsada deniz sıcaktır. Buralarda bu mevsimde sahil üşütür, deniz ısıtır derler. Bodrum ve Kuşadası’nda da düzenlenen, her yaştan yüzme ve deniz severlerin katıldığı güzel ve anlamlı bir etkinlik. 60 yaşlarındaki Adnan Yıldırım daha sonra öğrendiğime göre kendi yaş grubunda ikinci olmuş, kutladım. Cumhuriyetimizin 98. yılını kutlamaya hazırlandığımız bugünlerde değerli bir etkinlik.
Sahilde yürüyüşe devam ederken zorlu geçen Cumhuriyet öncesi ve Cumhuriyet yıllarını düşündüm. Çocukluğumda Göcek İlkokulu’nun bahçesinde Süreyya Sarı Başöğretmenimiz, Kadri Doğan Uçku, Ayşen Bayındır Gürbüz ve Mahmut Kargın öğretmenlerimiz ile yaptığımız Cumhuriyet kutlamaları gözümün önünden bir film şeridi gibi geçti.
Geçmişin zorluklarını ve yorgunluklarını unutmadan, geleceğe umutla bakmayı bir yaşam tarzı haline getirmeye çalışmalıyız. Daha önce de sözünü ettiğim ve Nutuk gibi başucu kitaplarından olması gereken Alev Coşkun’un Cumhuriyet Kitapları arasında yerini alan “Samsun’dan Sonra En Zor 19 Ay; İşgal, İş Savaş- Diriliş” adlı 900 sayfalık iki ciltlik kitabı, Cumhuriyetin ilanına gidişi adım adım kronolojik olarak belgeleriyle bize sunuyor. Okumalı ve okutmalıyız.
98 yıl önce, bugünlerde Mustafa Kemal ve arkadaşlarında heyecan doruktaydı. Cuma günü öğle namazından sonra Meclis açılacak ve Cumhuriyet ilan edilecekti. Tıpkı bu yıl, yani 2021’de olduğu gibi. Cuma önemli ve anlamlı. Ben de çok heyecanlıyım ve dört gözle Cuma gününü bekliyorum. Ben Göcek’te olacağım. Çarşıda pazarda hazırlıklar yapıldığını görüyorum.
Siyasi partiler, T.C. devletinin kurumları başta olmak üzere; belediyeler, okullar Cumhuriyeti çeşitli etkinlikler ile kutlayacaklar. Sosyal medyada şimdiden duyurular, ilanlar görülmeye başlandı. Televizyon ilanlarında ve kanallarda çeşitli reklamlar da görüyoruz. Aslında tüm Türkiye’de her sokakta, her evde bu hazırlıklar daha yoğun başlamalı ve yapılmalı.
Karşıyaka, İzmir ve Kadıköy Belediyelerinde olduğu gibi birçok kurumun çalışmaları ortaya çıkmaya başladı. Çukurova Belediyesi Başkanı Soner Çetin, Twitter hesabından; Adana Büyükşehir, Seyhan, Ceyhan Belediyelerinin ve İmamoğlu Belediyesinin ortaklaşa düzenlediği Adana’da şarkıcı Gülşen’in katılacağı meşalelerle kutlama hazırlıklarını duyurdu. Cuma saat 19.00’u bekliyorlar. Hazırlanan pankart ve slogan güzel; “Cumhuriyetimizin 98. Yılında meşaleler elimizde şarkılar dilimizde”.
Çocukluğumuzda dilimizden düşmeyen, en güzel çocuk şarkılarından biri olan “En büyük bayram bu bayram herkese kutlu olsun, en ulu bayram bu bayram herkese mutlu olsun.” Evet, “Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun!” heyecan ve duygusu ile coştukça coşmalıyız. Bu coşkuyu geleceğe daha büyük umutlarla taşımalıyız. Nice Cumhuriyet Bayramlarına.
Göcek
25.10.2021
YORUMLAR