Kasım ayının son günleri. Trabzon’dan Finansal Operatör Uğur Akdeniz Göcek’teki otelimiz Dedeminn Marina Otel’e gelmişti. Hoşgeldine gittiğimde otelimizde kalmakta olan bir konuğun çarpıntısı olduğu ve ambulans istendiğini duydum. Doktor olmam nedeniyle hemen koştum. Önce kendimi tanıttım. Yüz hatlarından rahatsızlığı belli olan kişi, aynı zamanda kendisininde Genel Cerrahi Profesörü Dr Hakan Kulaçoğlu olduğunu söyledi. Nabzına baktım. Genel durumu vs derken sıkıntı olmadığını, yine de bir hastaneye gitmesinin iyi olacağını önerdim. Trabzonluyum, Trabzonspor yönetiminde de bulundum deyince televizyonlardan gördüğümü anımsadım. Eşi de yanında, Patoloji uzmanıymış. Ülkemizde deniz, güneş ve kum turizminin egemen olduğu sahillerde doğal olarak yaz bitmiş tekneler sahillere çekilmişti. “Kışın ilk günleri Göcek’te ne işiniz var?! Millet yazın gelir, siz kışın buralardasınız? Neden?” diye sormak durumunda kaldım. “Oğlumuz Cem geldi, bizde onunla geldik. Cem, Başkent Üniversitesi’nde İntörn Doktor, Cumhuriyetimizin 100. yılında genç bir hekim olarak aramıza katılacak. Telefon ettim birazdan gelir” dedi.
Beş altı dakika sonra Ambulans ve oğlu da geldi. Hastaneye gittiler ve sevinçle geldiler. Yorgunluğa bağlı geçici bir rahatsızlık olduğu söylenmiş.
Sabah konuğumuzun son durumunu öğrenmeye otele gittiğimde sohbet sırasında oğlunun dün nöbete gittiğini, uyanamadığını söyleyince şaşırdım. Göcek’te ne nöbeti diye merak ettim. Göcek’te hastane mastane yok ki…
Hocamız Dr Kulaçoğlu “ Cem, kuş sevdalısıdır. Çok nadir görülen bir kuşun Göcek’e gediğini duymuş. Onun peşinden bizde geldik.” demesiyle epey heyecanlandım ve şaşırdım. Özel bir kuşun peşindeymiş!?…
‘Tıbbiyeden her şey çıkar, arada bir doktor da çıkar’ söylemi belleğimde uçuştu. Kulaçoğlu’ndan Fıtık Akademisiyle ilgili çalışmalarını konuşurken futbol yorumculuğunun yanında yazarlığının da olduğunu öğrendim. Biz sohbet ederken kahvaltıya oğlu Cem geldi. Bir gün öncesi Göcek’te çok özel konuğumuz olan bu özel kuş ile ilgili nöbetinin nasıl geçtiğini sordum. Doktor adayı, aynı zamanda yeni ve idealist ornitolog, ornitolojisti (kuş bilimci) Dr Cem bakın bana ve Göcek Gazetesine neler anlattı.
“Ak Kaşlı Çıvgın (Phylloscopus humei), 11 cm'lik boyu ve 5-8 gr ağırlığı ile Avrupa'da gözlenen kuşların en küçüklerindendir. Normalde Rusya, Moğolistan, Kazakistan, Kırgızistan, Afganistan gibi Orta Asya ülkelerindeki dağ ormanlarında ürer. Kışın ise gitmesi gereken bölgeler Hindistan ile Tayland, Vietnam gibi Güneydoğu Asya ülkeleridir.
Ne var ki her sene Kasım-Aralık dolaylarında az sayıda kuş yolunu şaşırarak Avrupa ve Orta Doğu'yu ziyaret eder. Bu bireyler Avrupa ve Orta Doğu'daki gözlemciler arasında büyük heyecana neden olur. Birçok kuş gözlemcisi bu küçük canlıyı görmek için yollara düşer.
Aslında Türkiye'de bundan önce 2 kez daha gözlenmiş olmasına rağmen söz konusu yayın ve kayıtlardaki kuşları ilk bulanlardan başka kimse görmemiştir. Dolayısıyla ülkemizin en önde gelen kuş gözlemcisi Emin Yoğurtçuoğlu'nun 5 Kasım'da Göcek’teki Marinalardan birinde bulduğu bu kuş, kuş gözlemcilerini hemen harekete geçirmiş. Ve Kasım ayının son 1 haftasında 50'ye yakın gözlemci Göcek'i ziyaret etmiş.
Sadece dış görünüşüyle benzer türlerden ayrılması neredeyse imkansız olan bu tür en iyi sesiyle ayırt edilebilir. Şanslıyız ki çıvgınlar bol öten kuşlar ve nitekim Göcek'in “Ak Kaşlı Çıvgını” ilk ötüşüyle fark edildi.
Kuşumuz 1 haftadır Marina otoparkının köşesindeki kızılçam ve sığla ağaçlarında çeşitli sinekler ve arılarla besleniyor. Siz de onu ziyarete gidebilirsiniz. Fakat aynı dalda bir saniyeden fazla kalmadığı konusunda sizi uyarmalıyım”
İşte! sevda ya da tutkunun bir başka güzel örneği. Bu özel bilgileri veren ve Göceğimizi onurlandıran özel ve güzel konuğumuz Ak Kaşlı Çıvgının fotoğrafını bize gönderen İntörn Doktor Cem Kulaçoğlu’na çok teşekkür ederim.
Zoolojinin bir alt bilimi olan kuş bilimini (ornitoloji) ilk tanımlayan Aristoteles olmuştur. Sistematik kuş araştırmalarını yapan ilk bilim insanlarından Hindistan’lı Salim Ali’nin bu bilim dalının gelişmesinde büyük katkıları olmuştur. Bilim ilgi ile gelişir. Dünyada ve ülkemizde tüm kuş bilimcileri başta olmak üzere doğal yaşama katkı koyan ve koruyanlara en içten saygı ve sevgilerimi sunarım.
Siz sevgili okuyucularıma da sağlıklı, huzurlu ve umutlu bir yıl dilerim.
Göcek
26.12.2022
YORUMLAR