Fonksiyonel Antrenman
Yüksek lisans tez çalışmam olan, fonksiyonel antrenman hakkında sizlerle bilgilerimi ve deneyimlerimi paylaşmak istiyorum. Daha fazla detay için tez.yok.gov.tr adresinden tezimi inceleyebilirsiniz. Ayrıca kendi sosyal medyam üzerinden 3 çicek 1 ağaç adlı antrenman videosundan yararlanabilirsiniz.
İnsanlığın varoluşundan itibaren, insanların kulağında sürekli bir ses vardı “hayatınız için koşun”.
Fonksiyonel antrenman her harekette ayrı bir fonksiyon olan, yani işlevsel antrenmandır. İnsan vücudunun fonksiyonel olması ise vücudun doğada varlığını sürdürebilir olması demektir. Yani bazı cisimleri itebilmesi, kaldırabilmesi, kendi ağırlığını yüksekte bir noktaya çekebilmesi, bir cismi çok uzağa fırlatabilmesi, gerektiğinde hız değiştirerek koşabilmesi, yani ivmelenebilmesi, sıçrayabilmesi, çökebilmesi ve tırmanabilmesi demektir.
Kaslarımızın bazen kendi aralarındaki konuşmalarında (Koordinasyon), bazen Kasılma şiddetinde (kuvvet), bazen kasıma hızında (sürat), bazen kasıma dizgisinde (denge hareketlilik esneklik), bazen de tüm bunları uzun süreye yayması (dayanıklılık) esnasında sorunlar yaşanabilmektedir. Bu sorunlar da becerinin gerektirdiği hareketi yapamamamıza neden olmaktadır. Bu nedenle antrenmanlarımız da kinetik zinciri tamamlayıcı, vücudumuzun neredeyse tamamını devreye sokacak ve hedef beceriyi taklit edecek şekilde düzenlemiş hareketlerden oluşan bir program kullanmalıyız.
Fonksiyonel antrenman sistemi, günlük hayatta yaptığımız bazı hareketleri taklit ederek, serbest ağırlıklar ve alternatif özel ekipmanlarla yapılan bir antrenman sistemidir. Bu sistem kasları güçlendirmeye, vücudu sıkılaştırmaya, kişinin günlük fonksiyonel hareketlerin rahat bir şekilde yapabilmesine yardımcı olarak, günlük hayatımızın kolaylaşmasına destek olmaktadır. Özellikle omurga kaslarının ve buna bağlı olarak bir harekette vücudumuzun bütün kas gruplarının aktif olduğu bu antrenman sisteminde, denge, güç ve kondisyon odaklı egzersizlerle tekli kas çalışmalarından çok, çoklu kas grupları devreye sokulup, tüm kas ve sinir sistemi yüksek nabızda çalıştırılır.
Makinede kuvvetlendirme programlarına göre fonksiyonel antrenman sakatlıklara karşı vücudumuzu daha fazla korumaktadır. Günümüzde insanların monotonlaşan ve hareketsizleşen gündelik yaşamlarından dolayı doğan fonksiyonel antrenman sistemi aslında günlük hayatta yaptığımız bazı hareketlere benzetilerek kişinin kendi vücut ağırlığı ile veya buna ek olarak değişik ekipmanlar ile yapılan bir antrenman sistemidir. Bu sistem kasları güçlendirmeye vücudu sıkılaştırmayı, kişinin günlük fonksiyonel hareketlerinin kalitesini artırmayı hedeflemektedir.