Zor Çocuk ROSS W. GREENE

Şule Becer suleaknc335@gmail.com



ROSS W. GREENE
ZOR ÇOCUK
Kitap okurken yaptığım tercihler o günlerde özel yaşamımda ve iç dünyamda yol gösterici, rehberlik anlamında bana ışık tutacak , önümde  beliren içine düşüp tökezlememi sağlayacak, yaşamımda beni zora sokacak çukurları, taşları, canımı acıtacak, ayağıma batacak dikenlerin farkına varmamı sağlayacak nitelikte içerikte kitaplar oluyor.

Bu aralar büyük bir hararetle ihtiyaç duyduğum, acilen edinmem, farkındalık sağlamam gereken bilgi, on iki yaşında ergenliğe yeni girmiş dünya tatlısı bir erkek çocuğu annesi olarak, oğlumla en iyi, kaliteli, muhteşem iletişimi kurabileceğim, bu evrede yaşayabileceğimiz sorunları, açmazları yok edebileceğim bilgilere ulaşmak.

Verilecek yanlış tepkilerin farkına varıp yerine doğru eylem, tutumun ne olduğunu öğrenip, daimi olarak uygulayabileceğim, kalıcı uzun vadede, kısa vadede oğlumun yaşam yolculuğunda iç disiplin sağlayabileceği, öz saygısını kazanabileceği, kendi bedenini, benliğini aklını iradesini en sağlıklı şekilde kullanabilme anlamında ona rehberlik edebileceğim bilgilere ulaşmak.

Bu arayışımın cevabı, kızımın aldığı rahmetli Doğan Cüceloğlu’ nun  ‘Var mısın? Kitabının son sayfalarında gördüğüm yazarı  Ross w. Greene olan Kronik yayınevinden çıkan ‘Zor Çocuk isimli kitap oldu.

Kitapta anlatılmak istenen, genel olarak üç türlü yaklaşım olduğu. Bu yaklaşımlar A planı, B planı ve C planı olarak adlandırılmış.

A planı; otoriter, baskıcı sürekli çocuğa ne yapacağının söylendiği, devamlı çocuğun adına karar verildiği, tepeden inmeci, onun duygularının, hislerinin tamamen görmezden gelindiği, iradesinin, aklının kararlarının hiçe sayıldığı ve mizaç olarak ‘zor çocuklarda’ bu tutumun yaşam boyu ebeveynlere ve çocuklara kalitesiz, seviyesizleşmiş, nadanlaşmış karşılıklı sevgiyi, saygıyı, güveni yok eden tutum olarak  belitilmiş.

B planı ise önerilen, olması gereken, hem çocuğun öz saygı, öz disiplin, öz benliğinin gelişimi, kendini tanıyabileceği, yaşamının otokontrolünü en iyi şekilde kazanabileceği ‘işbirlikçi’ yaklaşım.
Onun kendine özgü, şahsına münhasır bir birey olduğu, kendine has kişilik yapısı, hassasiyetleri, sınırları olduğu gerçeğini görmek , bilmek kabullenmek.

Çözülmesi gereken sorunlar, meseleler değerlendirilirken ‘’sence nasıl olmalı, ne yapmalıyız, bu sorunu nasıl çözebiliriz?’’ yaklaşımıyla çocuğun kendi aklını iradesini kullanarak durumları en iyi şekilde tanımlaması, farkına varması, kendi mantığını kullanarak sağduyulu çözümler bulabilmesi hedeflenmekte.

C planında ise rahat esnek aile modeli vurgulanmakta, umursamaz, çözüm arayışı olmayan ,  sorunu gören, yaşayan, sıkıntısını çeken, üzerinde durmayıp mücadele etmeyen, erteleyici, ebeveyn yaklaşımı.
Belki de üzerine gidersem iyice zıvanadan çıkar, daha fazla taşkınlık yapar, endişesiyle uzun vadede oluşabilecek büyük problemlere, telafisi mümkün olmayan yanlış kararlara, yaşanabilecek acı pişmanlık, keşkelerle dolu duyguların yaşanabilme ihtimaline göz göre seyirci kalmak.

Yaşamımızın en değerli varlığı, vazgeçilmezi olan, eşsiz güzellikleriyle, sevgileriyle hayatımızın pırlantaları  biricik çocuklarımızı hayata hazırlama, onlarla en kaliteli sağlıklı ilişkiyi, iletişimi, etkileşimi kurmak niyetinde olan ebeveynler için doğru rehber niteliğinde bir kitap.
ZOR ÇOCUK