ŞEVKET DAĞ
ZAMAN VE MEKANIN BÜYÜSÜNDE BİR RESSAM
FOLKART GALLERY ’den bir ilk
Türk resim sanatının önemli isimlerinden Şevket Dağ’ın eserlerinden oluşan ‘’ Zaman ve Mekanının Büyüsünde Bir Ressam: Şevket Dağ’’ adlı sergi Folkart Gallery’de 24 ocakta sanatseverlerle buluştu.
Folkart Gallery 1944’te aramızdan ayrılan Türk resim sanatının en önemli sanatçılarından Şevket Dağ’ın eserlerinin yer alacağı sergiye 24 Ocak / 21 Nisan tarihleri arasında ev sahipliği yapacak.
ŞEVKET DAĞ KİMDİR?
Şevket Dağ 1875 yılında Kafkasya’dan göç eden bir ailenin çocuğu olarak İstanbul’un Küçük Mustafa Paşa Mahallesi’nde dünyaya geldi. İlköğretim eğitimini Aşık Paşa Hacı Ferhat Okulunda, orta öğrenimini ise öğretmen okulunda tamamladı. Resme olan ilgisi Unkapanı Azaplar Hamamı yakınında dükkanı bulunan ve gemi resimleri ile tanınan Emin Baba lakaplı halk ressamı sayesinde başladı. Emin babaya ve yaptığı resimlere hayranlığını her fırsatta dile getirdi. Resim yapmaya başlaması ile birlikte eğitim hayatının yönü değişti. Sanayi-i Nefise Mektebi’nde öğrenim gördü. Sanayi-i Nefise’de öğrenciyken Osman Hamdi Bey, Alexandre Vallaury ve Salvatore Valeri’nin öğrencisi oldu. Yetenekli ve disiplinli bir öğrenciydi. Resim tarzının resim öğretmeni Osman Hamdi Bey’e yakın olduğu bilinirdi.
Resim hayatının ilk dönemlerinde natürmortlar ve portreler yapsa da Ayasofya resimleri denilince ilk akla gelen ressam olan Şevket Dağ, hayatının sekiz yılını sadece Ayasofya konulu resimler yaparak geçirdi. Rüstem Paşa cami ve Kapalıçarşı da tuvaline aktarmayı sevdiği mekanlardı. İç mekan resimleri ile öne çıkan bir isim oldu. Mekanlarda ışık gölge karşıtlığını kullanmakta ustaydı. Eserlerinde çini sanatına, sedef kakma detaylı kapı örneklerine ve kültürümüze ait objelere yer verdi.
Türk resim sanatında mekan içlerini en iyi şekilde resmeden ressam olarak bilinen Şevket Dağ; Atatürk’ün isteği ile iki (Siirt Milletvekilliği), İsmet İnönü ‘nün de isteğiyle bir dönem ( Konya Milletvekilliği) yaptı. Şevket Dağ, milletvekilliği döneminde bile ‘’Ressam’’ titrini kullanması, imzasında palete yer vermesi ile biliniyor. Birçok kurumda resim öğretmenliği yapan Şevket Dağ, aynı zamanda çok iyi bir saat tamircisi sanatkarı olarak da biliniyor. Saat tamiri ile, zamanın durmasını engelleyen Şevket Dağ, mekan tasvirleri ile de Ayasofya gibi tarihi mekanları tüm detayları ile resimlerine yansıtarak ölümsüzleştirdi. Osmanlı Ressamlar Cemiyeti’nin kurucu üyelerinden Şevket Dağ, 23 Mayıs 1944’te yaşama veda etti.
Sergide 60 adet eserin yanı sıra ressam Şevket Dağ’ın eskiz defterleri, kullandığı paleti, şövalesi, boya kutusu, fotoğrafları gibi kişisel eşyaları ve yazışmaları yer alıyor. Sergi için ayrıca ‘’Zaman ve Mekanın Büyüsünde Bir Ressam: adlı Türkçe ve İngilizce, 320 sayfalık bir albümde hazırlanmış. 42 farklı koleksiyoner ve eser sahibi kurumun eserlerini verdiği sergide, Şevket Dağ’ın başyapıtı olarak gösterilen ‘’Ayasofya içi ‘’ adlı eseri de bulunuyor.
SANAT SEVERLERE DAVET
Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, ‘’Folkart Gallery olarak Türk resim sanatının önemli isimlerinden Şevket Dağ’ın eserlerine ev sahipliği yapıyor olmanın heyecanını yaşıyoruz. Türkiye’ de ilk kez düzenlenecek ‘’Zaman ve Mekanın Büyüsünde Bir Ressam: Şevket Dağ’’ isimli sergi 24 Ocak 2023 21 Nisan 2023 tarihleri arasında ziyaret edilebilir.
Tüm sanatseverleri sergimize bekliyoruz.