Biz Cumhuriyet Kadınlarıyız
‘’CUMHURİYETİ BİZ KURDUK ONU YAŞATACAK OLAN SİZLERSİNİZ’’ diyen büyük önder MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ün kadınlarıyız.
Gözlerimizi Cumhuriyet Türkiye’sine açtık. Cumhuriyetle, bugünlere özgürce barış içinde geldik. Her birimiz cumhuriyetle yoğrulduk. BİZ cumhuriyet kadınları, Atatürk’ümüzün vurguladığı gibi ‘’FİKRİ HÜR, VİCDANI HÜR’’ neslin temsilcileriyiz.
Kara çarşaftan erkeğin gerisinde yürütülen, hatta eve kapatılan, okutulmayan, çok ta söz hakkı olmayan kadınlar iken Atatürk’ümüzün armağan ettiği haklarla eğitildik; sokağa çıkan, okuyan , çalışan üreten kadınlar olarak kendimizi var kılabildik. Çeşitli alanlarda başarılara imza atarak varlığımızı seslendirdik
Seçme seçilme haklarımızı kullanarak ülke yönetiminde ve çeşitli kuruluşların yönetimde yer aldık.
Bizler cumhuriyet kadınlarıyız. Her 29 EKİM bizim doğum günümüzdür. CUMHURİYET TÜRKİYEMİZ’le her yıl yeniden doğarız. Cumhuriyeti ilelebet yaşatacak olan milyonları oluştururuz.
CUMHURİYET, ateşi hiç sönmeyecek meşalemizdir.
Bizlere ışık tutan çeşitli alanlardaki başarılarıyla öncülük etmiş kadınlarımızı saygıyla anıyoruz.
İLK KADIN TIP DOKTORUMUZ: Dr. SAFİYE ALİ
Safiye Ali, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kadın tıp doktoru ve tıp eğitimi veren ilk kadını.
İLK KADIN AVUKAT: SÜREYYA AĞAOĞLU
Ülkemizde avukatlık mesleğini seçen ve yapan ilk kadınımız Avukat Süreyya Ağaoğlu'ydu...
İLK KADIN ARKEOLOG: JALE İNAN
Türkiye'nin ilk arkeoloğu Jale İnan uzun yıllar devam eden programlı kazılarla Perge ve Side antik kentlerinin gün ışığına çıkarılmasına çok emek verdi...
İLK KADIN REKTÖR: PROF. DR. SAFFET RIZA ALPAR
Türkiye'nin ilk kadın rektörü olan Ayşe Saffet Alpar, aynı zamanda ilk kadın kimyacılarımızdan...
İLK KADIN MÜHENDİS: SABİHA RIFAT GÜRAYMAN
Türkiye'nin ilk kadın inşaat mühendisi olan Sabiha Gürayman aynı zamanda Fenerbahçe Spor Kulübü'nün ilk kadın voleybolcusuydu.
İLK KADIN PİYANİST: FERHUNDE ERKİN
Türkiye'nin ilk kadın konser piyanisti ve piyano eğitimcisi ise Ferhunde Erkin'di...
İLK KADIN OPERA SANATÇISI: SEMİHA BERKSOY
İlklerin kadını Semiha Berksoy 1910 yılında dünyaya geldi... İstanbul Konservatuarı'nda ve Güzel Sanatlar Akademisi Namık İsmail Atölyesi Resim ve Tiyatro Okulunda eğitim alan sanatçı, devlet bursu ile Almanya'da Berlin Devlet Yüksek Müzik Akademisi Opera Bölümünde eğitim aldı
İLK KADIN PİLOT: BEDRİYE TAHİR GÖKMEN
Gökmen Bacı adıyla tanınan Bedriye Tahir Gökmen ise İlk Türk kadın pilot olarak adını tarihe yazdırdı. Bir yandan memurluk yaparken bir yandan uçuş eğitimlerini sürdüren Gökmen çok fazla engellemelere maruz kaldı. Gökmen, 1932 yilinda sivil uçak okulundan 12 erkek öğrenciyle birlikte eğitimini sürdürüp 1933'de brövesini aldı.
İLK KADIN EMNİYET MÜDÜRÜ: FERİHA SANERK
İlk Türk kadın emniyet müdürümüz olan Şerife Feriha Sanerk, 1941'de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne ilk kız öğrenci olarak girdi. Kaymakamlık kursunu bitirmesine karşın cinsiyeti nedeniyle kaymakam olma isteği geri çevrildi. O da Emniyet Genel Müdürlüğü'ne başvurdu, komiser muavini olarak göreve başladı. 1953'te Emniyet Müdürü rütbesine yükselmesine karşın kadın olduğu için ataması gerçekleştirilmedi. Olayı yargıya taşıdı ve kazanarak aynı yıl göreve atandı. 1974 yılında emekliye ayrıldı.
İLK KADIN BAŞBAKAN: TANSU ÇİLLER
Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki ilk ve tek kadın başbakan Tansu Çiller'dir...
İLK KADIN BÜYÜKELÇİ: FİLİZ DİNÇMEN
Filiz Dinçmen, 1982 yılında Hollanda Lahey Büyükelçisi görevine getirilerek Türkiye'nin ilk kadın büyükelçisi unvanını aldı. 1984 yılında Strasbourg'da Avrupa Konseyi Türkiye Daimi Temsilcisi görevine getirildi.
İLK KADIN BELEDİYE BAŞKANI: MÜFİDE İLHAN
1950 yılında Mersin'den belediye başkanı seçilen Müfide İlhan, Türkiye'nin ilk kadın belediye başkanı olarak biliniyor.
İLK KADIN MİLLETVEKİLLERİ
Kadınların ilk kez oy kullandığı TBMM 5. Dönem seçimleri 8 Şubat 1935'te yapıldı ve 17 kadın milletvekili ilk kez meclise girdi.
Mebrure Gönenç Afyonkarahisar, Sabiha Gökçül Erbay Balıkesir, Şekibe İnsel Bursa, Huriye Öniz Baha Diyarbakır, Fatma Memik Edirne, Nakiye Elgün Erzurum, Fakihe Öymen İstanbul, Hatı Çırpan Ankara, Ferruh Güpgüp Kayseri, Bahire Bediş Morova Konya, Mihri Pektaş Malatya, Meliha Ulaş Samsun, Fatma Esma Nayman Seyhan, Sabiha Görkey Sivas, Seniha Hızal Trabzon, Benal Nevzat Arıman İzmir, Türkan Örs Baştuğ Antalya ve Hatice Özgener Çankırı'dan milletvekili seçilerek 'ilk kadın milletvekilleri' oldu.
İLK KADIN VALİ: LALE AYTAMAN
1944 doğumlu Lale Aytaman, 1991-1995 arasında Muğla Valisi görevini üstlenerek Türkiye'nin ilk kadın valisi unvanını aldı.
Bizler cumhuriyet kadınlarıyız. Her 29 EKİM bizim doğum günümüzdür. CUMHURİYET TÜRKİYEMİZLE her yıl yeniden doğarız. Cumhuriyeti ilelebet
yaşatacak olan bizler milyonlar oluştururuz. CUMHURİYET ateşimiz hiç sönmeyecek.
Değerli dostum CUMHURİYET KADINI FEVZİYE MELETLİ’nin şiir tadında yazısıyla bitireceğim
‘’Özgürce yaşamak ne güzel değil mi, kuşların kanadında uçarcasına...?
Kanatlarının maviliklere izdüşümünde, arkana dönüp bir bakmalısın...Seyir halinde olduğun yola...Tam arkana... Farkında mısın maviliklerin ardındaki; sislerin, puslu bulutların?
Görüyor musun? En öndeki Nene Hatunları, Şerife Bacıları...Nice isimsiz kahramanları.. Şimdi maviliklerine dön ve Atalarına saygılarını sun . Dört elle sarıl CUMHURİYETİNE.
Andın olsun... Andımız olsun maviliklerle olan birlikteliğimiz...’
NİCE 29 EKİM’lerde el ele, göz göze özgürce
29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN!