KÖY ENSTİTÜLERİ VE ÇAĞDAŞ EĞİTİM VAKFI 2022 YILI EĞİTİM EMEK ÖDÜLÜ SAHİPLERİNİ BULDU
Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfımızın her yıl 17 Nisan’da verdiği; “Eğitim Emek Ödülü” bu yıl, köy enstitüleri ve günümüz eğitiminin sorunları konusundaki çalışmalarından ve katkılarından dolayı Mustafa Gazalcı ve Dr. Mehmet Bilir'e verilecektir.
Köy Enstitülerinde uygulanan çağdaş eğitimin; doğru ve bilimsel olarak gelecek kuşaklara aktarılabilmesi, günümüz eğitiminin sorunlarının çözümü konusunda bilimsel yaklaşımları, Vakfımızın gelişmesi için destekleri, büyük emekle yeni yapıtlar ortaya çıkmasını sağlamaları, Vakfımızın bir üyesi olarak her zaman yaptıkları özverili çalışmalar ve verdikleri destek için, Yönetim Kurulu kararı ile 2022 Yılı KÖY ENSTİTÜLERİ VE ÇAĞDAŞ EĞİTİM VAKFI EĞİTİM EMEK ÖDÜLÜ, bu yıl Mustafa Gazalcı ve Dr. Mehmet Bilir öğretmenlerimize verilmiştir.
Her iki öğretmenimizi de yürekten kutlar saygılar sunarız…
Erdal Atıcı
Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı Başkanı
MUSTAFA GAZALCI
Mustafa Gazalcı, 1945 yılında Denizli’nin Güney İlçesinde doğdu. İlk ve orta öğretimini Güney’de tamamladıktan sonra 1963’te Isparta Gönen İlköğretmen Okulunu, 1966’da Balıkesir Necati Eğitim Enstitüsü’nü bitirdi. 1966 – 1977 yılları arasında çeşitli okullarda öğretmenlik, TÖS ve TÖB-DER gibi öğretmen örgütlerinde yöneticilik yaptı.
1977 yılında, 32 yaşında CHP Denizli Milletvekili seçildi. 1977 – 1980 döneminde en çalışkan milletvekilleri arasında yer aldı. 12 Eylül 1980 darbesiyle tutuklandı ve sonrasında serbest bırakıldı.
Ancak, Barış Davasından yeniden tutuklandı. Bir yıla yakın hapis yattı.
1990- 2002 yılları arasında Eğitimciler Derneği Genel Başkanlığı yaptı. 1998’de 60 demokratik kuruluştan, laik ve halkçı eğitime katkılarından dolayı “Eğitim Onur Ödülü”nü aldı.
2002–2007 yılları arasında TBMM’ye yeniden CHP Denizli Milletvekili seçildi. Öğretmen kökenli bir milletvekili olarak TBMM Milli Eğitim, Gençlik, Spor ve Kültür Komisyonu Üyeliği yaptı. Bu görevi sırasında AKP iktidarının eğitimdeki uygulamalarını, atamalarını, çalışmalarını bir dedektif titizliğiyle çok yakından izledi. Anayasanın milletin vekillerine verdiği tüm yasal hakları kullanarak; soru önergeleri, araştırma önergeleri vererek ve basın açıklamaları yaparak tepki gösterdi, kamuoyunun bilgilenmesini sağladı.
Gazalcı, eğitimle ilgili yaptığı çalışmaları “Kuşatılan Cumhuriyet Eğitimi” (Eğit-Der Yayınları, Mayıs 2007), “Eğitimde Dinci Çember” (Bilgi Yayınevi, Ekim 2008), “Paralı Eğitim Tuzağı” (Öğretmen Dünyası Yayınları 2010), “Öğretmenin Günlüğünden” (Bilgi Yayınevi 2011), “Barış Zinciri” (Bilgi Yayınevi 2014), “Köy Enstitüleri Sistemi Mezunlar Üzerine Bir Araştırma” (Bilgi Yayınevi 2018), “Siyasetçinin Günlüğünden” (Bilgi Yayınevi 2018), Köy Enstitülerinin Meclis Süreci (Bilgi Yayınevi 2019), Gezip Gördüklerim (Edebiyatist 2021) adlarıyla kitaplaştırmıştı.
DR. MEHMET BİLİR
Mehmet Bilir, 1948 yılında Manisa Alaşehir Karacaali köyünde doğdu. Okumaz yazmaz bir ailenin dört çocuğundan biridir.
Karacaali’ye ilkokul 1948 yılında açılmıştır. Mehmet Bilir bu okulu 1961 yılında pekiyi derece ile bitirir.
Ancak, Sarıgöl ilçesine bir ortaokul açılıncaya kadar bekleyecektir. Mehmet Bilir’in yaşamında köy enstitülü ilkokul öğretmeninin (Mustafa Cerit) payı büyüktür.
Sarıgöl’de önce aile yanında kalır, sonrasında yatak yorgan getirilir ve bir ev tutulur…
Bilir, bir yandan ortaokulda okurken, bir yandan da, çalışarak okul harçlığını kazanır ve hatta ailesine yardım eder.
1966 yılında Sarıgöl Ortaokulunu iyi derece ile bitirir. Daha sonra İmroz (Gökçeada) Atatürk İlköğretmen Okulunu kazanır ve orada yatılı olarak öğrenim görmeye başlar. 1969 yılında bu okuldan mezun olur.
Manisa Kula Bebekli köyüne stajyer ilkokul öğretmeni olarak atanır. Burada 5 yıl çalıştıktan sonra ataması Manisa Sarıgöl İlçesi Bağlıca köyüne yapılır.
Mehmet Bilir aynı zamanda üniversite sınavına girer, pedagoji bölümüne burslu olarak kaydını yaptırır. Çeşitli okullarda pansiyon öğretmenliği yaparak barınma ve beslenme sorununu çözer.
1974 – 1977 siyasal olayların yoğunlaştığı yıllardır. Okullar boykota gitmektedir. Bilir’in okulu da bundan etkilenir.
1977 yılında İstanbul Atatürk Eğitim Fakültesi Pedagoji Bölümünden mezun olur ve Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne uzman yardımcısı olarak atanır. İki ay sonra Eskişehir Anadolu Lisesine rehber öğretmen olarak atanır.
1979 yılında lisans tamamlama programını bitirerek, Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Yönetimi Teftişi ve Planlaması Bölümünden mezun olur ve aynı bölümde yüksek lisans eğitimine başlar. Lisans eğitimini yapabilmek için müfettişlik hakkından vazgeçmiş ve Zübeyde Hanım Kız Meslek Lisesinde göreve başlamıştır.
1982 yılında yüksek lisansını bitirir ve doktora eğitimine başlar. Doktorasını da 1991 yılında tamamlar.
Aynı yıl Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Halk Eğitimi Bölümü’ne öğretim görevlisi olarak girer.
2001 yılında yardımcı doçentlik kadrosuna atanır.
2014 yılında Ankara ÜniversitesiÜniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi, Halk Eğitimi bölümü öğretim üyeliğinden emekli olur.
Mehmet Bilir evli ve Erde adında bir oğlu vardır. Mehmet Bilir Muğla’da yaşamaktadır.