Okumasak Olmaz…
Bornova Belediyesi'nin her yıl sonbahar aylarında düzenlediği kitap şölenine bu yıl ben de okuyucu olarak katıldım. Etkinlik, üniversite gençliğimizin geçtiği Bornova Büyük Park’ta düzenlendi. Aşıkların ve kitap severlerin daha çok uğradığı, gençliğimden beri kültür ve sanatın daha yoğun olduğu tarihi bir parktır. Kimler geldi kimler geçti. 30 Eylül - 9 Ekim tarihleri arasında Bornova Kitap Günlerinin üçüncüsü düzenlendi. Etkinlik on gün boyunca keyifle sürdü. Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ’u bu güzel etkinliği düzenlediği için yürekten kutlarım. Çünkü, Türkiye’nin en uzun süreli ve en kapsamlı “Kitap Günleri” etkinliğini yapılmasını sağlamıştır.
Mersin Milletvekili ve TÜLOV Üyesi Ali Mahir Başarır ve İzmir Milletvekili Murat Bakan kalabalık bir katılımcı ile açılışı yapmışlar. Başarır’ın “Beşli Çete” kitabı en çok ilgi çeken kitaplardan biri olmaya devam ediyor. Hem kitabın tanıtımını yapmış hem de imzalamış.
Ben ise 5 Ekim günü gidebildim. Epey yayınevi ve yazar; meydanı ve standları doldurmuşlardı. Kitaplara bakarken; yeni, eski, ünlü, ünsüz birçok yazar ve yayıncı ile tanıştım.
Standları gezerken Göcek Gazete internet gazetesinde köşe yazarı iki arkadaşımızı Bornova 3. Kitap Günleri etkinliğinde görmekten çok mutlu oldum. Gazetemizin “Zamanın Ruhu” köşesinin yazarı Aydan Tuncayengin ve “Şundan Bundan” köşesinin yazarı Fatma Özkan standları renklendiriyorlardı. Bu tür etkinliklerde yeni dostluklar oluşur, yeni okurlarla tanışılır. Benim için de öyle oldu. Çocuk öyküleri yazarı Emel Barut’un “Kahve Tadında Aşk Şiirleri - 1” kitabı şiirden hoşlanmayanların bile elinden bırakamayacağı naif, hoş ve güzel bir şiir kitabını aldım, okudum. Meslektaşım Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Bülent Dutsağ’ı da stand arkasında görünce şaşırdım, aynı zamanda da heyecanlandım. Kitap kokusunun ne kadar çekici ve bağımlılık yaptığını düşündüm. Bana Nedim Yaşar Gürsoy’un “Stalin’in Sanatçı, Aydın Kıyımı” kitabını önerdi.Sanatçıların öldürüldüğü bu günlerde ne kadar anlamlı. Hemen satın aldım. Okuma listeme ekledim.
İzmir Yazarlar Kooperatifi yöneticileri ve ortağı Emekli J. Albay Yazar Dr. Burhanettin Şenli ile tanıştım, kitabı ile ilgili sohbet ettik. Afyon meydan muhaberesinden İzmir’in kurtuluşuna dek geçen sürede çekilen çok ender bir fotoğrafı kitabına almış.
Yeni bir kitap yazan ya da Kitap Günlerine katılan yazarlar kitap imzalarken yeni karnelerini alan öğrenciler misali gözleri parlıyor, mutlu oluyorlardı. Bende epey kitap alıvermişim. “Sayın Nurettin Demir’e sevgi ve saygılarımla” yazıp, tarih atıp, adının ve soyadının altına imza atınca mutlulukları gözlerinden okunuyordu.
Hep söylenir, ülkemizde kitap yazan çok ama kitap okuyan yok. Evlerde televizyonlara, akıllı telefonlara ayrılan zamanın bir kısmını okumaya ayırsak keşke. İlk ve orta öğretim döneminde, özellikle liselerde okuma saatlerinin olmaması büyük bir eksiklik. Okuma dersleri, toplantıları olsa okunan kitaplar tartışılsa hem kitap okuyan sayısında artış olur hem de gençlerimizin gelişmelerine katkı sağlar. Ben Heybeliada Askeri Deniz Lisesinde okurken ülkemizin sevilen şairlerinden, “İbibikler Öter Ötmez Ordayım, "Kışlada Bahar” ve Hancı” şiirlerinin yazarı Bekir Sıtkı Erdoğan edebiyat öğretmenimizdi. Bizim zamanımızda kompozisyon derslerine de gelirdi. Derslerde kitaplar okunur, öyküler, denemeler yazılırdı ve öğretmenimiz yazmamız için bizi zorlardı. Benim üzerimde epey etkisi olmuştur. Rahmetle anarım. İnsanlığı kötü insanlar değil güzel, iyi insanlar ayakta tutuyor.
Okumadan olmaz. Dolaplarda, çekmecelerde kitaplık raflarında yüzlerce, binlerce kitap okunmayı bekliyor. Hani haftada bir kitap okumak büyük bir başarı, ama ruhumuzun sağlıklı kalabilmesi için ayda en az bir kitap okunmalıdır. Ne seviyorsanız; roman, öykü, deneme hatta şiir kitabı bile olsa, günde bir kaç sayfa kitap okumak sadece ruhsal olarak rahatlamanızı sağlamakla kalmayıp, Alzheimer hastalığının önlenmesinde de önemli bir reçete olacaktır.
Ben de kendi kendime “okumazsan olmaz Nurettin” diyorum ve haftada bir olmasa da ayda en az iki kitap bitirmeye çalışıyorum. Okumak ayrıcalıktır. Özeldir. Kendine değer vermektir.
Size yeni okuduğum bir kitaptan söz etmek istiyorum. Bir biyografi ve anlatı kitabı. Çok güzel yazılmış. Okuması çok kolay, sürükleyici, öğretici. Neyi mi öğretiyor? Yaşamı, insanlığı, adamlığı. Zeynep Miraç’ın “Sahneye Adanmış Bir Ömür: Metin Akpınar” kitabı en kısa sürede okunmalı. Zeynep Miraç gerçekten çok başarılı, içtenlikle kutlarım. Usta sanatçımız Metin Akpınar’a yakışır bir kitap olmuş.
Geçen hafta Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’u ziyarete gittik. TÜLOV önceki dönem başkanlarından Aytekin Tunus ve TÜLOV Genel Sekreteri Ecz. Barış Özgen de katıldılar. Sıcak bir sohbetten sonra makamdan ayrılırken Konak Belediyesinin 4 ayda bir yayınlanan “KNK 2022 Sonbahar” dergisini aldım. Çok doyurucu, çok değerli yazarlar ve yazılar var. Emeği geçenleri kutluyorum. Ücretsiz, isteyin, alın ve okuyun. Kaçırmayın. Ne demiştik; okumasak olmaz…
Beden sağlığınız için beslenmenize, ruh sağlığınız için de okumanıza özen gösterin.
Göcek
10.10.2022