Çerkes Soykırımı - Tsitsekun
Türkiye'de 2023 yılı Cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kaldı. İtirazlar, söylentiler, sandık başı oyunları derken 28 Mayıs’a doğru gidiliyor. Mayıs umut ve acıların yoğun yaşandığı bahar aylarından biridir. Biz umutluyuz, mücadelemiz gün geçtikçe yükseliyor. Grup Başkanvekili Özgür Özel Kahramanmaraş’ta görevlendirildiğimi haber verince, hazırlıklara başladım. İkinci tur seçimlere bir hafta kala 21 Mayıs sabah saat 05.50’de AnadoluJet’in Ankara Kahramanmaraş uçağına biletimi aldım. Ufukta güneş doğmak için acele ediyor. Anadolu yeşile bürünmüş, baharın sıcaklığı uçakta da olsa hissediliyor. Bulutlar bile kendi aralarında dans ediyorlardı. 08.40’da Kahramanmaraş havaalanına iner inmez taksi ile şehir merkezine doğru yol alıyorum. Şoförle seçim sonuçlarını konuşuyoruz. “Eğitim seviyesi o kadar düşük ki, Maraş’ta işiniz zor. Baştaki adamın yalanı, dolanı, iftira, küfür, terör korkutuculuğu her şey mübah gün geçtikçe artıyor” diye özetledi.
Ama Maraşımızın çorbaları, yemekleri pek güzeldir. Küçükev paça ve çorbasında bir kelle paça içmeden işe başlamayın” dedi. Aylar geçmesine karşın depremin acı yüzü her yerde hissediliyor. Kepçeler, molozlar ve yıkılmayı bekleyen hasarlı apartman ve evler.
Ramada otele kaydımı yaptırınca, CHP İl Başkanı Esat Şengül “Hocam siz dinlenin” demesine karşılık olarak “Hayır ben buraya tatile gelmedim. Siz nereye gidiyorsanız ben de geliyorum.” dedim.
Göksun ilçesine doğru yola çıktık. Meclis’ten de tanıdığım, çalışkan, ilçe başkanı, Çerkeslerin damadı Erdal Taşkıran, Saadet Partisi İlçe Başkanı İshak Köroğlu ve Göksulular beni bekliyorlardı. İlçe Başkanının gözlerinde müthiş bir hırs ve umut vardı. Kazanacağız. Değişim gelecek.
Önce Yeşilköy’e doğru yola çıktık. Çardak fay hattının geçtiği yerlerde yollar kırılmış, bozulmuş. Uzaktan da dağ eteklerinde çöküntüler, derin yarıklar, kahverengi bir çizgi gibi görünüyordu.
Köy meydanına vardığımızda, çevre köylerden gelenlerle birlikte 500 dolayında hemşeri “40 yemeği”nde bir araya gelmişler. Bizde konuklarla birlikte acılı ailenin acısını paylaştık. Bir evin iki evladından biri olan 28 yaşındaki bir kardeşimiz çıplak bir tarlada, telefon ile konuşurken yıldırım düşmüş ve yaşamını yitirmiş. Duası edildi, baş sağlığı dileklerimizden sonra köyden ayrıldık.
Genlere işlenmiş büyük bir insanlık acısını anmak için Çerkez anıtının olduğu Fındık mahallesine hareket ettik.
Büyükşehir tarafından Adatepe’de yaptırılan 21 Mayıs 1864 Çerkez soykırım anıtının önüne geldiğimizde ellerinde 12 yıldızlı, çapraz üç oklu, yeşil Çerkez bayrakları olan genç yaşlı Çerkezler ve dostları anma saatini bekliyorlardı. Birçok yarışlarda ödül ve birincilikleri olan ünlü yarış atlarının yetiştiricisi, iş adamı Nusret Balkaroğlu Bey Çeçen Savaşçı giysisinin son rötuşlarını yapıyor, kalpağını düzeltiyordu.
Bütün dünyada 159 yıldır her yıl yapılan anmalarda, Çerkes Soykırımı (Çerkes Sürgünü olarak da bilinir) veya Çerkesçe özel ismiyle Tsitsekun tam bir insanlık dramı olduğu vurgulanıyor.
Önce Çerkesçe (adığeyce- adıgece), sonra Türkçe konuşmalar yapıldı. Çerkezce marş ve ağıtlar eşliğinde acılar tazelendi. Sonra taziyeler alındı. Karadenizi simgeleyen Adatepe baraj gölüne soykırım sırasında ölenler anısına çelenk bırakıldı.
Birçok lider gibi CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu da Çerkes soykırımıyla ilgili, "Türkiye'yi kendine vatan edinen kardeşlerimizin acısı bizim acımız, kayıpları bizim kaybımızdır" mesajını yayınladı.
Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "159 yıllık acı dinmiyor ve dinmeyecek. 21 Mayıs 1864'deki zulümde ve sürgün yollarında katledilen Çerkes kardeşlerimizi ve tüm Kafkas halklarını rahmetle anıyorum. Türkiye'yi kendine vatan edinen kardeşlerimizin acısı bizim acımız, kayıpları bizim kaybımızdır." dedi.
Çelenk töreninden sonra Göksun mahallelerinde seçim çalışmalarına devam ettik. Yurttaşlar; umut sandıkta, yeterki siz sandıklara sahip çıkın diye uyarılarda bulunuyorlardı.
Kahramanmaraş
22.05.2023