Cemile…

Dr. Nurettin Demir drnurettindemir@gmail.com

Cumhuriyetimizin ilk çekirdeğini oluşturan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının 104. yılını geçen yıllara göre daha coşkulu kutladık. 
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) de 18 Nisan -23 Nisan arasında bir çok etkinliklerle kutlamalar yapıldı. Eşim Prof Dr Esen Demir’in Çocuk Allerji Kongresi nedeniyle KKTC gittik. Gözümüz kulağımız televizyonlarda bayram etkinliklerini izleyerek ve gezerek geçirdik. 
Benim katıldığım üç günlük KKTC ziyaretimizde bizi Lefke ilçesine bağlı Gaziveren köyünde Dr Gül ve eşi Dr Hasan Öztoprak’lar konuk ettiler. Her gezi insana bir şeyler öğretir ya bu gezide de neler neler öğrendim. Sizlerle paylaşacağım. “Öğrenmenin yaşı yok” derler ya ne kadar yerinde bir söz. Çok doğal bir süreç yaşamımızda. Kim söylemişse söylemiş güzel söylemiş “ Gez dünyayı gör Konya’yı”. Olanak buldukça ya da el verdikçe gezmek gerekir. Örneğin İzmir’de yaşıyorsanız. Mutlaka ayda yada iki ayda bir geziye katılmak gerekir. Şehir için de de olsa gezin.
Gezinin gezmenin önemine değindikten sonra KKTC’nin altı ilçesinden biri olan Lefke ilçesine gidelim. Dr Öztoprak’ların o güzel malikanesi ziyaretimizde çok etkilendim. Hele bahçeleri muhteşem. Bizim ülkemizde ki gibi Narenciye üretimini zararla kapatmışlar. Hasan Bey bahçesini artık Avokado üretimine  doğru evşiriyor değiştiriyor. 
Gezimizin 2. gününde yani 23 Nisan günü bizi Lefke’yi gezdirdiler. İlkbaharın artık sonlarına doğru gidilirken yol kenarları ve bahçeler çeşit çeşit rengarenk çiçeklerle donanmıştı. Hasan Bey aracının ön kısmının sağında şoför koltuğunda, ben solundayım. Kıbrıs’te trafik İngiliz usulü soldan işliyor. Alışana dek epey zorlanıyorsunuz. Sanki araçlar ters yönden geliyormuş duygusuna kapılıyorsunuz. Dolayısıyla gözümüz hep yollarda olsada rengarenk çiçekler kendilerini fazlasıyla gösteriyorlar. Tıpkı 23 Nisan çocukları gibi. 
Yolculuk sırasında kocaman bir Begonvil çiçeği gördüm. “ Nekadar çiçeği var kıpkırmızı! top gibi! bir yeşil yaprağı bile yok!” “ Harika bir Begonvil!” deyiverdim. Aracın arkasında oturan Gül hanım Kıbrıs şivesiyle  “Biz ona Cemile deriz” demesin mi. Lefke’de her bahçede her köşede kırmızı, mor, beyaz, tarçın renginde onlarca cemile çiçeği yani Begonvil var. İnsana nasılda mutluluk veriyorlar. Hele 23 Nisan’da… Eşim Dr Esen Hanım’da “benim göbek adım da Cemile demesin mi” Cemile güzel isim. 
Ben de hemen Cemile kelimesini inceleme gereksinimi duydum. Cemile’ye bakarken Begonvile de takıldım Wikipedia’ya göre Begonvil “ Adını, kendisini 1768 yılında Brezilya'da keşfeden ve Avrupa'da tanınmasını sağlayan Fransız amiral Louis Antoine de Bougainville'den almış. Gelin Duvağı ve Rodos Sarmaşığı diğer adlarıdır.” Demekki gelin adaylarının neden çok sevdiklerini öğrenmiş oldum.
Araştırmaya devam ettim. Cemil, Cemile. Erkek isminden üretilmiş olmalı diye düşündüm. Evet öyleymiş. Google işimizi epey kolaylaştırdı. "Cemile" isminin en çok bilinen anlamlarından birisi “güzel kadın” olmaktır. Ayrıca bu isimin yürek ve kalp anlamları da vardır. Esirgeyici ve koruyucu anlamlarını da barındırmaktadır. "Cemile" isminin anlamları içerisinde gönül almak için yapılan davranış da bulunmaktadır”. Daha başka anlamları da var ama benden bu kadar. Merak edenler araştırsın, değil mi?
Lefke’ye geldik. Çilek zamanı. “ Gir bahçeye kendin topla” tabelalarından geçilmiyor. Elinize bir kase veriyorlar. Hazır toplanmış bir kase 80,00 TL kendin toplarsan 100 TL. Dr Hasan’a soruyorum hem topluyorsun hemde daha fazla veriyorsun, o neden? “Toplarken yediklerin ne olacak?” demesin mi? Biz de öyle yaptık “ Hem topladık hem yedik” toplamak daha karlıydı.
Çilek bahçelerini geçtikten sonra bir konağa geldik. Harika bir konak. Kıbrıs'a giderseniz görmeden yada bir gece kalmadan geçmeyin. Lefke’de “ Dervişe ve Mehmet” konağı. Iki katlı, çok güzel restore edilmiş. Girişte sandalyede oturan Dervişe ve Mehmet’in heykelkeri var. Bize “ Hoşgeldiniz” der gibi duruyorlardı. Ne kadar da tontonlarmış. Kızı işletiyormuş. Çok candan ve sıcak kanlı. Odalar, perdeler, halılar ve örtüler. Hani bir hafta, bir ay konakla, ister kitap yaz ister şiir. Dr Hasan’a soruyorum “ kim bu Dervişe?” isime takılıyorum. Derviş, Dervişe”. Dr Hasan “Rahmetli Mehmet dayımdır, Dervişe de yengem olur. Kıbrıs’ta; Cemile, Dervişe, Hasane gibi erkek isimlerinden üretilmiş pek çok kadın ismi vardır.” diye kısa bir açıklamada bulundu.
Geziler kadar çiçekler de mutluluk hormonu endorfinleri arttırır. Sizde alın bir cemile, balkonunuz ve ruhunuz şenlensin.

İzmir
28.04.2024