Bodrum'da Ardıç Kuşları daha coşkulu ötüyor…

Dr. Nurettin Demir drnurettindemir@gmail.com

Köy çocuğuyuz. Doğa ile iç içe büyüdük. Küçüklüğümde bir gün bir sapan hediye ettiler. Ve ben köyün gençleri gibi bir gün kuş avına çıktım. Vurmaz olaydım. Mahsun mahsun o bana bakıyor ben ona bakıyorum. Beni neden vurdun der gibi! Çok üzülmüştüm. O gün o sapanı dereye fırlatarak attım ve bir daha hiç avcılık yapmadım, yapamadım. Hep o serçe gözümün önüne gelirdi. 

Hiç ardıç kuşu gördünüz mü? Bir çok çeşidi vardır. O kadar sevimlidirler ki? Bazıları da bülbül gibi öter. Ardıç kuşları obur kuşlardan biridir. İsmini aldıkları ardıç meyveslerine oldukça düşkündürler. Ardıç kuşlarının sayesinde ardıç ağaçları ve meyveleri doğada yaygın bulunmaktadır. Ardıç kuşları olmadan ardıç ağacı, ardıç ağacı olmadan da ardıç kuşları olmaz diyebiliriz. Kuşlar meyveleri yerler, bağırsaklarında tohumları değişime uğrar, kabuklarından arınırlar ve daha sonra toprağa düşerek ağaca dönüşürler.

Ardıç kuşlarının genellikle sırtları kahverengi, göğüsleri beyaz ve beneklidir. Kuyrukları uzun olmayan ardıç kuşlarının gagaları oldukça ince ve uzundur. 

Ardıç ağacı, önemli bir şaman ağacıdır. Tanrıların ve perilerin ağacı olmasından dolayı kutsaldır. Ardıç dumanının uyuşturucu, ağulu bir etkisi vardır.

Son yıllarda rüzgar enerji santralleri (RES) gibi Bodrum projelerine katılan maden ocak ve sahaları ile taşocağı projelerine karşı Kızılağaç Yalıçiftlik ve Çamlık mahallelerinde yaşayan köylü vatandaşların tepkileri ile karşılaştı. Muğla İdare Mahkemesinde bu projenin iptali için dava açtılar. 2 yıla yakın Muğla’ya gittiler geldiler, uğraştılar.

Tıpkı Akbelen gibi Bodrum’un akciğerleri olan bu alanlarda zeytin, ladin, ardıç ve çam ağaçları bulunmaktadır. Bodrum’un en önemli su kaynakları da buralardadır.

Bodrum köylülerinin avukatı Remzi Kazmaz "Bu alanda madencilik yapılması, taşocağı açılarak kırma - eleme tesislerinin kurulması bırakın hukuku, yasayı bu düpedüz vicdansızlıktır” diyerek köylülerle birlikte oldu.

Nitekim mahkeme iki yıl süren bu davada önce yürütmeyi durdurma kararı aldı. 

Bilirkişiler de bu ormanlık alanda böyle bir tesisin açılamayacağı, kırma- eleme faaliyetlerinin insanların yaşam alanlarına olumsuz zararlar verebileceğini bildirdiler. Bodrum’un kıt yeraltı su kaynakları bu faaliyetten etkileyeceğini belirttiler. Birçok konuda çevre ve doğanın korunmasından yana görüşünü belirttiler.  Köylüler ile birlikte 6 Eylül Çarşamba günü katıldığım son duruşmada; mahkeme heyetinin bu çelişkili durumları sorduğu köylüler hep bir ağızdan "Bize gelip hiç kimse birşey sormadı, gelip birşey anlatmadılar. Biz köylüyüz ama cahil değiliz buralarda biz yaşıyoruz. Biz köyümüzde taşocağı istemiyoruz" dediler.

Köylülerin avukatı Remzi Kazmaz da önemli bir noktaya dikkat çekerek; “Bu bölgede yeraltı kaynak suları mevcuttur. Bu kaynak suları Bodrum'un geleceği için çok çok önemlidir, yaşamsaldır. Taş kırma için çalışan ağır iş  makinaları,  atılacak dinamitler kristalize konumundaki bu kayalıklarda çatlaklar açacak ve yeraltı suları kaybolacak” diyerek köylülerin savunmasına destek verdi.

Bu konuda bu bölgeleri çok iyi bilen Prof. Dr. M. Doğan Kantarcı hocanın raporları da mahkemeye sunuldu.

Köylüler “Maden için ağaçlarımızı kesecekler. Köyümüzün geçim kaynağı zeytinlikleri maden sahası yapacaklar ve yeraltı su kaynaklarının yok olmasına neden olacak bu proje Bodrum'un geleceği için de bir tehlike oluşturmaktadır” diye hep bir ağızdan savunmalarını sürdürdüler.

Mahkeme köylüleri haklı gördü. Ve bu doğa katliamına dur dedi.  Köylüler kalabalık bir şekilde mahkemenin bu kararını coşkuyla alkışladılar.  

Mahkemenin kararını haber alan ardıç kuşları da koro halinde şarkılarını daha gür öttürdüler. O nedenle Kızılağaç arkasındaki Tırman, Ardıçlı Tepelerdeki ardıç kuşları öterek dans ediyorlar.

Zeytinin ve çam ağaçlarının yararlarını epey biliyoruz. Biraz da ardıç ağaçlarının, meyvelerinin sağlık açısından faydalarına değinelim. 

Ardıç, idrar söktürücüdür, dolayısıyla ödem çözücüdür. Soğuk algınlığının tedavisinde etkilidir. Antiseptik özelliğe sahip olan ardıç yaprağı aynı zamanda selülitlerin giderilmesinde de önemli rol oynar. Antioksidan özelliği ile vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci artırır. Zindelik, enerji sağlar. 

Yüksek oranda C vitamini, demir, kalsiyum, reçine, glikoz ve organik asitler içerir. Meyveleri kurutulur. Çay, ardıç suyu, sirke, ardıç pekmezi, reçeli hatta bal olarak tüketilebilir.

Organik madde ve asitleri nedeniyle ardıç katran yağı da yapılır. Ve birçok cilt hastalıklarında da kullanılır.

Doğamızı koruyalım ki o da bizi korusun.

Göcek

11.09.2023