Kitaplar Aklın Çocuklarıdır!
Kitaplar Aklın Çocuklarıdır!
Çocukluk heyecanlarımızı yeniden yaşatan, kültür, sanat edebiyat sevdasını yeni nesillere ulaştırmak için yazar, yayıncı ve sanatçıları halkla buluşturan, sanatı her alana taşıyan Bornova Belediyesi Başkanı Dr. Mustafa İduğ’a teşekkür ederim.
30 Eylül - 9 Ekim tarihleri arasında üçüncüsü düzenlenen Bornova Kitap Günlerinde büyük park da gerçekleşen etkinliğe, 5 Ekim de Bornovalı yazarlar standında katıldığım “Kadınlar Şiir Kokar” kitabımın imza günü kitap ve dostluk buluşmalarına dönüştü.
Kitap sever dostlarla sohbetlerimize kaldığımız yerden devam ettik. Kitap günlerinde şiir dinletileri, paneller, söyleşiler ve yazarlarla kitap imza etkinlikleri gerçekleştirildi. Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği Başkanı Ümit Yaşar Işıkhan’ın düzenlediği farklı konulardaki paneller kitap günlerine ses getirdi.
Kitaplarla olan duygusal bağım çocukluğumdan kazandığım okuma sevgimle her geçen gün artarak gelişti. Kitap okumadığım zaman kendimi eksik beslenmiş hissederim. Her kitabı okuma isteği fikir cambazlığımı tetikledi. Sürekli yeni bir icat bulma peşinde olan Aydan, daha fazla kitap okuyabilmek için çözüm peşine düştü. Uzun zamandır bir çip olsa da, elimle beynim arasında iletişim kursa ben de hüüüp diye kitabı okuyup, bitirsem hayaliyle yaşıyorum. Henüz çip fikrim icat olmasa da teknoloji ilerledikçe alışkanlıklarımızın çoğunun değişimiyle bir olacak o cip elime gelecek diyorum. Gülmeyin! Dünden bugüne değişen teknoloji insan icadı değil mi?
Hatta o çip takıldığında kötü niyetli, şiddet uygulayan insanları da sevgi ve iyilik böcüğü yapsa ne güzel olur değil mi?
Neyse kitaplardan fazla uzaklaşmayalım. Kitap okuyarak, gidemediğimiz yerlere gidelim, uzak ülkelerdeki insanları tanıyalım, onların hayatını anlayalım, yaşamlarının içine bakalım, geçmişimizi, tarihimizi öğrenelim, nereden gelip nereye gittiğimizi bilelim, atalarımızın nasıl yaşadığını, bize neler bıraktığını, bizim bunlara sahip çıkıp çıkamadığımızı anlayalım.
Kitaba dokunmak, kitapla buluşma anı, sayfaları teker teker çevirip bir önceki sayfadan kopmadan hatta aklınızın diğer sayfada kaldığı öyküdeki sürükleyiciliği ile sonrasını merak ederek, iki sayfa arasında sıkışan duygularımızla okumaya devam etmek.
Montaigne “Geziden başka bir şey olmayan yaşamda kitaplar en iyi silahtır... Ben kitaplarımı değil, kitaplarım beni ortaya çıkarmıştır” derken, Shakespeare ise Denemeler’ine kendini tanımak sözüyle başlıyor “Kitaplarım bana yetecek kadar büyük bir krallıktır…”
Kitap sadece, kâğıt, boya, yazı, kapak resmi, ciltten ibaret değildir. Bir yaşamdır!
Kitap insanı kendine yakınlaştırır, yalnızlıklarını, korkularını aşmasını sağlar. “En iyisi, her okuyuşta bir başka türlü anlaşılandır” sözü, kitabın düşünceyi geliştirmesini anlatır.
Kitabın hayatı tehlikede ise, insan hayatı da tehlikededir. İnsan neslinin devamı esastır. Kitabın kendine yer bulamadığı bir dünyada insan hayatının devamı ve maddî-mânevî değerlerin nesillere aktarılması, sürdürülmesi nasıl mümkün olabilir?
Bornova 3. Kitap günlerini ziyarete gelen öğrencileri gördükçe sevincim arttı. Öğrencilere “Kitap okumak neyi değiştirir?” diye sordum…
Gençlerin cevabı ”Kitap okuyabilen bir birey, çevresinde kötü ve manipüle edici davranış ve tavırlar olsa bile, okuduğu kitaplardan adaleti, doğru davranmayı, insana saygı ve değeri, eşitliği ve adaleti öğrenecektir” olunca umudum ve heyecanım daha da arttı!
“Dünyada en çok kitap okuyan kişi kimmiş?” sorusunun cevabı benim gibi sizi de çok heyecanlandıracaktır. Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesinde hayatını sürdüren, 4 ayda bin 53 kitap okuyarak Guinness Rekorlar Kitabı'na giren 8 yaşındaki Mahir Atabey Türk "En Çok Kitap Okuma" rekorunu elinde bulunduruyor. Gençlerimizin ve çocuklarımızın bizlerin bıraktığı izler ile sanatı, kültürü ve edebiyatı aydınlık geleceğe taşıyacağını umut ediyorum.
İnsan kitapla, kitap insanla hayat bulur. İnsanı kitaptan, kitabı insandan soyutlamak veya ayrı düşünmek mümkün değildir.
Çocuklarımız geleceğimizin meşaleleridir. Mustafa Kemal Atatürk’ün “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir” sözüne önem vermeliyiz! Sanatı ve sanatçının değerini çok iyi bilen Atatürk her şey olabilirsiniz sanatkâr olamazsınız dediği noktada uygarlık savaşında etkin bir araç olan sanata bugün de gereken önem verilmeli ve sanatçılar korunmalıdır. Sanat, kültür ve edebiyat hareketleri her yere, her yaşa taşınmalıdır.
Kitap standında tanıştığım yeni yazar dostlar, masamızın üstündeki macera, çocuk, şiir ve birçok edebiyat türü kitaplar ve renkleriyle günüme ışık katan insanlar vardı. Bornova büyük park meydanı yayınevlerinin, yazarların kitap stantları, eski, yeni, ünlü, ünsüz yazarlar ve kitapseverlerle dolmuştu.
Kitap günleri etkinliğinde 5 Ekim imza günümde ziyaretime gelen Prof.Dr. Nurettin Demir hocam beni çok mutlu etti. Sayesinde kitap günlerinde bulunan Göcek Gazete internet gazetesinde “Şundan Bundan” köşesinin yazarı Fatma Özkan’la tanıştım. Nurettin hocamla İzmir Yazarlar Kooperatifindeki yazar arkadaşlarımı ziyarete gittik. Kitaplar yaşamdan haber veren en değerli sohbet hikâyelerini oluşturur. İzmir Yazarlar Kooperatifi ortağı Emekli J. Albay Yazar Dr. Burhanettin Şenli’nin Afyon meydan muhaberesinden İzmir’in kurtuluşuna dek geçen sürede çekilen hem ilk kez gördüğümüz fotoğraflarına baktık hem de kitabın hikâyesini dinledik. Tarihin derin hikâyeleri ve fotoğraflarına şahit olduk.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı, Konak Belediyesi eski Başkanı Hakan Tartan yazarları ve stantları ziyaret etti. Ekinlikte “İktidara karşı Sanatın Gücü” konulu panelde konuşma yapan, yazarlarla kısa sohbetler ederek, kitaplarını satın alan değerli arkadaşım Hakan Tartan’ın ziyaretinden memnuniyet duydum.
Kitap günlerinde roman, öykü, deneme, şiir gibi farklı türlerden kitaplarla buluşmak, kitaplara ve yazarlarla dünyayı anlamaya çalışmak, onu değiştirmeye çabalamak, gerçek insan olmanın kanıtıdır. Hayatını çocuklara gençlere ve kütüphane kurmaya adamış. Onun adı 'Kitap Baba' köylere 'Atatürk Çocukları Kütüphanesi' kuruyor - Mesut Tim, İzmirli emekli bir gazeteci. Ona “Kitap Baba” diyorlar. Ve kitap günleri etkinliği Mesut Timsiz olmazdı!
Gorki “Pek çok değersiz kitap okudum, ama onların bile yararı oldu bana. İnsan, yaşamın güneşli yönlerini olduğu kadar, çirkin yönlerini de bilmelidir. İnsan, olabildiğince çok bilgi edinmelidir. İnsanın deneyimleri ne denli çeşitli olursa, görüş alanı o denli büyük, yapısı o denli sağlam olur” ifadesiyle kitapla beslenmek gerektiğine vurgu yapıyor. Bilgi güçtür.
Bacon kitapların zenginliğini, “Yalanlamak, reddetmek, inanmak, kabullenmek, konuşmak, nutuk çekmek için değil; tartmak, kıyaslamak ve düşünmek için oku” diyerek uyarırken “Bazı kitaplar tadılmak, bazı kitaplar yutulmak, bazıları çiğnenmek ve sindirilmek içindir” diyerek özetliyor.
Düşünerek öğreneceğiz, öğrendikten sonra düşüneceğiz bunun en kolay ve en zor yolu kitap okumaktır.
Konfüçyus’un dediği gibi “Düşünmeden öğrenmek yararsız, öğrenmeden düşünmek tehlikelidir.”
Ovidius, “Yetişen zekâları kitaplarla beslemeyen uluslar yok olmaya mahkûmdur” sözünü sanki bugünler için söylemiş.
****
Yaşadığımız zorlu günlerde kitaplar en yakın aydınlık yoldaşımız olsun…
Kitaptan korkmayın, insandan korkun!
Sağlık ve sevgiyle kalın,
Aydan Tuncayengin