Genç Edebiyat Söyleşileri
"GENÇ EDEBİYAT SÖYLEŞİLERİ"
Kitap tutkunları TÜYAP 25.Kitap Fuarı’nda çocuklar ve gençlerle 19 Mart pazar günü EFES salonunda "Genç Edebiyat Söyleşileri"nde buluşacak.
Etkinlik Girişiyorum Derneği, İzmir Yazarlar Kooperatifi İZYAKO ve Konak Şehit Ömer Halis Demir Bilim ve Sanat Merkezi BİLSEM işbirliğinde gerçekleşecek.
Çocukları ve gençleri Edebiyatın düş gücüne ve hareketine katılarak, farklı renklerle buluşturacağız...
Haydi, gelin çocukların, gençlerin dünyasına, hayal gücüne ve yaratıcılıklarına hep birlikte dokunalım! Kuşaklararası birlikteliği sağlayalım.
Katılımcı, yaratıcı çocukların ve gençlerin üretimleriyle edebiyatın motivasyonu daha da artacaktır!
Edebiyat etkinliklerine çocukların, gençlerin katılımları, söz söylemeleri, üretimlerinin artması ve görev almaları çok önemlidir.
Söyleşi de "Gençleri, çocukları edebiyatın düş gücü hareketine nasıl katabiliriz? Yazınsal değer taşıyan öykü, masal, şiir, oyun ya da roman etkisinin gençler tarafından aktarılması ve yeniden anlatılması için neler yapabiliriz?" soruları yanıtlanacak.
Gençlerin katılımının edebiyatın daha dinamik bir yapıya bürünmesini sağlaması yönünde çocukların ve gençlerin katılımını önemsiyor ve bekliyoruz.
Çocuğun kitaplarla ve yazarlarla, edebiyat etkinlikleri ile bu buluşmasını sağlayacak olanlar yetişkinlerdir. Anne babaların bu konudaki sorumluluğu tartışılmaz. Ancak çocukların ve gençlerin okuma davranışının artması da önemli. Bu konuda eğitimcilerin rolünün ne kadar önemli olduğunu belirtmek isterim.
Okulların, bilinçli eğitimcilerin çabasıyla fuara getirilen çocuklar stantları gezip kitap alıyor, yazarlara kitaplarını imzalatıyorlar. Kuşkusuz ki bu buluşmaların onların yaşamında çok önemli bir yeri vardır.
Çocuklarınızla fuara gitmek, onları kitapların renkli dünyasıyla buluşturmak, kitapların aydınlığıyla zenginleştirmek için ve yazarların düş dünyasına ortak etmek için ne duruyorsunuz?
Her canlının türlü gayesi vardır. Bize göre bunlardan ilki edebiyatın insanla olan ilişkisini irdelemektir. Çünkü insanlar bir ağacın dalı ise sanatta o ağacı dik tutan ağaç gövdesidir.
Gençlerin ustaların tecrübelerini öğrenmeleri ve yetişmeleri hususunda önem arz ediyor.
Gençlerin usta kalemlere dönüşmesi yolunda internet ortamında bir köprü vazifesi görüyor.
Gençlerin yılları içinde usta kalemlere dönüşmesi yolunda verimli bir zemin oluşturuyor.
Çocuk ve gençlik edebiyatının çocukların gelişiminde, kimliklerinin biçimlenmesinde düşündüğümüzden de büyük önemi var.
Mustafa Kemal Atatürk “Ben çocukken fakirdim. Elime iki kuruş para geçse bunun bir kuruşunu kitaba verirdim. Eğer böyle olmasaydım yaptıklarımın hiçbirini yapamazdım” sözleri ile mum olmanın kolay olmadığına, ışık saçmak için önce yanmanın gerektiğini işaret ediyor.
Topluma faydalı olmanın ve tecrübelerimi genç kuşaklara aktarmanın en iyi yolunun kitaplardan ve yazmaktan geçtiğine inanıyorum. Bu amaçla geleceğe izler ve eserler bırakmaya devam ediyorum ve izlerime çocukları ve gençleri de katarak ilerlemek istiyorum.
Duygu ve düşüncelerimizle, kendimize özgü dil ve estetik anlatımlarımızla iz bırakarak, hayata dokunmaya çalışmak. İşte bunu mutlaka yapmalıyız!
Yetişkinler, kendi durdukları yeri merkez zannetmekten vazgeçip bütünü görmeye çalışmalılar. İşte o zaman çocukların ve gençlerin edebiyatla ilişkisinin ne denli güçlü olduğunu fark edeceklerdir.
Moderatörlüğünü Gazeteci Yazar Eğitimci, Girişiyorum Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Aydan Tuncayengin’in yapacağı, Konak Şehit Ömer Halis Demir Bilim ve Sanat Merkezi BİLSEM Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Necati Özcan’ın ve İzmir Yazarlar Kooperatifi İZYAKO Yönetim Kurulu Başkanı, Yazar Serkan Esen’in konuşmacı olarak katılacağı “Genç Edebiyat Söyleşileri” TÜYAP Kitap Fuarı’na renk katacak…
Çocukların ve gençlerin edebiyat etkinliklerine katılımını sağlamak onların duygu ve düşüncelerini geliştirmelerine, yaratıcılıklarını geliştirmelerine rehber amacıyla düzenlenecek olan etkinlik Fuar İzmir de 19 Mart pazar günü saat 18.00’de A holü, Efes Salonu'nda gerçekleştirilecek.
Bekliyoruz!
Sağlık ve sevgiyle kalın,
Aydan Tuncayengin