Birlikte Öğreniyoruz

Aydan Tuncayengin aydan.tuncayengin@gocekgazete.com

İlk kooperatif tecrübem İzmir Hâkimiyet-i Milliye İlkokulu üçüncü sınıf da okul kooperatifinin kooperatifçilik koluna girmem ile başladı. Okul kantinini kooperatifimiz işletiyordu. Kooperatif kolunda olan öğrencilere takvime göre kantinde satış yapma görevi verilirdi. Kantinde görevli olduğum zamanlarda teneffüs zili çalınca doğru kantine koşar, öğrencilere satış yapardım. Kantinde satılanlardan en çok sevdiğim bir Cincibir gazozu, bir gevrek idi…

Dokuz yaşında her çocuğun kooperatifçiliği deneyimlemesi ve öğrenmesi gerektiğini düşünüyorum. İlköğretim okullarında kooperatifçiliğin geliştirilmesi için  kooperatif koluna işlerlik kazandırılmalıdır. Kooperatifçilik kolu ile okul kooperatifi  arasında güçlü bir ilişki kurulmalıdır. Okul kooperatiflerinin, öğrencilerin  yardımlaşma ve dayanışma duygularını güçlendiren en önemli  pratik olduğu unutulmamalıdır.

Okul kooperatifleri zengin laboratuarlardır! Kooperatif kolu sayesinde öğrenciler arası yardımlaşma  ve  dayanışma    duygularımız güçlendi. Uygulamalı  eğitim-öğretim  etkinlikleri sayesinde demokrasi bilincimiz ve demokratik katılımcılığımız gelişti.

Kooperatifçilik, günümüzde  hayatın  birçok  alanında  faaliyet  gösteren   etkili  bir  araç  durumuna  gelerek, ekonominin  can  damarlarından  biri oldu. Ne yazık ki kooperatiflere indirilen  darbelerle, ekonominin  can  damarları  kesiliyor.

Kooperatifi  olmayan  okullarda  kooperatifçilik  bilinci  gelişir mi?

Okullar rant kurbanı oldu ve okul kooperatifçiliği bitirildi. Oysaki kooperatifçiliğin gelişmesi için öncelikle okullarda kooperatifleşmeye gidilmelidir. Kooperatifçiliğin  yaygınlaştırılması için okul kantinlerinin kiraya  verilmesi uygulamasına son verilmelidir.

Atatürk’ün “Kooperatif yapmak; maddi ve  manevi  kuvvetleri, zeka ve  maharetleri  birleştirmektir” görüşü kırsal  alanların kalkındırılması ve  gelir  düzeyi  düşük  kesimlerin  gelirlerinin  yükseltilmesinde  kooperatifçiliğin önemine  işaret  etmektedir.

***

Gelelim ikinci deneyimim olan S.S. İzmir Eğitim Kooperatifi İZEK Ortağı ve Denetim Kurulu üyeliği sürecime…

 38 eğitim gönüllü/ girişimciler ile Temmuz 2018’de kurulan İzmir Eğitim Kooperatifi İZEK ortaklığına 15.10.2019 yılında katıldım.

Bulunma amacım;

    İZEK in yaşam boyu öğrenme bilinciyle kurulması,

    Kooperatifçiliğin demokratik yönetişim değerlerine dayanan bir örgüt yapısı olması,

    Ortaklar arasında karşılıklı fayda sağlamak ve birlikte çalışma ilkeleri,

    Dürüstlük, açıklık, toplumsal sorumluluk gibi etik değerlerler üzerinden yönetilen demokratik ortak kontrole sahip yapısı,

    Öğrenen ve öğreten bir organizasyon modelinde yer almak,

    Girişim ortaklıkları kurmak,

    Kooperatife ekonomik katkı sağlayacak çalışma modelleri oluşturmak,

    Birlikte topluma ve çevreye fayda sağlayan eğitim ürünleri ve projeler oluşturmaktır.


****

Hepimiz "eğitim şart" diyoruz!

“Kimler için, nerede ve nasıl bir eğitim” istiyoruz?

Hayalimizdeki yaşam boyu öğrenme ekosistemine kavuşmak ise, nereden başlamalıyız?

Bir eğitim kooperatifi kurarak yaşadığımız şehir olan İzmir'i yaşam boyu öğrenme amacıyla nasıl değerlendirebilir, yaşadığımız şehre ne tür katkılar sunabiliriz? ​

İZEK’in vizyonu yaşam boyu öğrenme bilinci ile; her yaş grubundan bireyin şimdiki ve gelecekteki temel eğitim ihtiyaçlarını iş birliği ile karşılamak, yaşam becerileri gelişmiş bilinçli bir toplumun oluşturulmasına çalışan, sürdürülebilir bir kooperatif modeli olmaktır.

Kurumsal yapıyı “öğrenen bir organizasyon” modeli ile sürekli kendini geliştiren/ güncelleyen, sürdürülebilir kurumsal bir sisteme dönüştürmek misyonu ile birlikte büyümek ve gelişmektir.

“Birlikte öğrenelim” diyerek yola çıktık!

S. S. İzmir Eğitim Kooperatifi ile derinlikli sorular sormaya, farklı disiplinlerin sınırlarını keşfetmeye ve geleneksel düşünme yollarıyla öğrenmeye var mısınız?

Yaşam boyu öğrenmeye yönelik bir yapıda, eğitimci kadrolar ile ulusal/ uluslararası çalışmalar yürütüyor ve projeler üretiyoruz.

Eğitim alanında okul öncesi, k12, yetişkin ve kurumsal eğitimler için atölyeler planlıyoruz. Kurumsal eğitimlerle farklı disiplinlere katkısı sağlayacak projeler tasarlıyoruz. İZEK faaliyetlerini atölyeler, sosyal işler, projeler ana başlıkları altında yürütüyor. Ulusal ve uluslararası projelerimize destek, hibe ve fon alıyoruz.

Pandemi döneminde başlattığım İZEK sosyal girişim projesi olarak “Genç Röportajlar Ne Var Ne Yok” instagram canlı yayın programımla ilköğretim, lise ve üniversite öğrencileri ile söyleşiler yaptım ve kitap hediye ettim. Yeni dönemde “Anne Hikâyeleri” instagram canlı yayın programıma devam ediyor, katılan annelere kitap hediye ediyorum.

Fikir Cambazı Yaratıcı Atölyemde Çocuk ve Genç Yazarlar için “yazmak ve yazarlık” üzerine eğitim faaliyetleri planladım. Benim gibi birçok eğitmen kooperatif ortağım atölye çalışmaları yapmaktadır. www.izmiregitimkoop.org adresimizden atölyelerimiz hakkında bilgi alabilir, çocuk, genç, yetişkin olarak size uygun atölyelere başvuruda bulunabilirsiniz.

 Öğretmen Kulübünün giderek büyüyen öğretmen-öğrenme ağı programları,  ücretsiz gerçekleştirilen webinarlar, eğitim dünyasından teknolojiye, bilimden sağlığa kadar birçok konuda gerçekleşen projeler devam etmektedir.

HEDEFE (Herkes İçin Dijital Eğitimde Fırsat Eşitliği) isimli kampanyasıyla İzmir Eğitim Kooperatifi, Erasmus+ Gençlik Değişimi Programları kapsamında “Her Yer Okul” ve Ulusal Ajans destekli “izmir4youth” ve “Gençlik Köprüsü Türkiye-Almanya” projelerini başarı ile tamamlamıştır. Dersimiz Dünya projesi devam etmektedir. Sanat ile Geliştirilen Çevrim içi Eğitim başlıklı çalışması ile İZEK Kültür İçin Alan tarafından desteklenmiştir. İZEK İzmir Depreminden etkilenen çocuklara yönelik oluşturduğu “Oyun Yeniden Başlasın” projesine Sivil Toplum için Destek Vakfı tarafından destek bulmuştur.

Kooperatifler hem yeni hem de eski bir örgütlenme modelidir. Bugünün deneyimlerinin daha sağlıklı bir zeminde ilerleyebilmesi, gelişebilmesi adına dünyadaki ve Türkiye’deki kooperatifleşme birikimini gündemde tutmalıyız.

Ülkemizde eşitlikçi, özgürlükçü ve demokratik alternatiflere ihtiyaç var!  Kooperatifçiliği özümseme sürecim devam ederken, farklı kooperatifleri de inceleyerek çalışmalarıma devam ediyorum. Çünkü kurumsallaşmış dayanışma pratiklerini önemsiyorum. Kooperatifler ve kooperatifçilik hakkında yazmaya devam edeceğim…

Sağlık ve Sevgiyle Kalın