Yıldızdızların Yasası ve Olimpos Festivali

Av. Elifsu Dilek Şen info@turkishlegalcentre.com


YILDIZLARIN YASASI ve OLİMPOS
‘o ağaç, o yol, o gökyüzü ve aklımda’
Didem Madak
Olimpos’ta bir Likyalı olduğunuzu düşünün ve gökyüzüne bakın. Gördüğünüz gökyüzü 9 -12 Ağustos tarihlerinde Olimpos’ta düzenlenecek Olimpos Gökyüzü ve Bilim Festivali’nin gökyüzü ile aynı gökyüzü olduğunu unutmayın.
İnsanoğluna gizemli ve belki de romantik gelen o gökyüzü ile ilgili nice sorular bitmiştir ne de cevapları bulunmuştur. Binlerce yıldır insanoğlu hep gökyüzüne bakmış aynı gökyüzü altında yaşamış ve gökyüzüyle ilgili hayaller kurmuştur.
Astronomi öncesi görülen gök cisimlerinin gözlemi sadece çıplak gözle yapiliyorduGezegen hareketleri matematiksel işlemlerle ifade edilebildiğinden astronomi hızlı bir ilerleyişe sahip olabildi. Astronominin içerik itibariyle din ve felsefeyle bağlantılı olması ile sosyal değere sahip oldu.
Tarih öncesi çağlara ait bir kalıntıda; 5000 yıllık bir farkla şu ana kadar bilinen en eski takvim M.Ö. 8000 yıllarında yapılmıştır. İskoçya’nın Aberdeenshire bölgesindeki Dee River vadisinde yer alan Warren Field takvimi, ayın evrelerini taklit ederek kameri ayların izini sürmeye yardımcı olan 12 adet çukur içerir. Kış gündönümünde gün doğumuna hizalanarak da Güneş yılıyla Ay döngüsünü uyumlu hale getirir. Güneş/Ay döngülerinin kaymasına uyum sağlamak adına M.Ö. 4000 yılında kullanılamaz hale gelinceye kadar sürekli yenilendiği düşünülüyor. 
İngiltere’deki Stonehenge anıtları. M.Ö. 3000 ila 2000 yıllarında yapıldığı düşünülen buradaki yapıların ana eksenlerinin yaz gündönümünde Güneş’in doğuş yönüyle çakışacak şekilde ayarlandığı görülüyor. Ek olarak Stonehenge’in tutulmaları tahmin etme fonksiyonu olduğu gibi çeşitli spekülatif astronomi bağdaştırmaları da var.
1.  Güneş Tutulmaları sadece Dünya’da mı gerçekleşir?
2.  Neden bütün yıldızlar Kutup Yıldızı’nın etrafında döner?
3. Bir gün bir yıldan daha uzun olabilir mi?
4. Nötron yıldızları nötronlardan oluşuyorsa nasıl manyetik alana sahip olabiliyor?
5. Venüs, Merkür’e göre Güneş’e daha uzak olmasına rağmen neden daha sıcaktır?
6. Neden Güneş yüzeyinde lekeler vardır?
7. Bir yıldızın yaşı nasıl evrenin yaşından büyük olabilir?
8. Gökyüzüne baktığımızda neden yıldızların titrediğini görürüz?
Tüm bu soruların cevaplarını Olimpos Gökyüzü ve Bilim festivalinde bulabilirsiniz. Gökbilimin kalbi Olimpos’ta. Bilim insanları ve astrofotoğrafçılar, doğa ve tarihin buluştuğu Olimpos’ta buluşuyor.. Gökyüzü ve Bilim Festivali’nde uluslararası alanda tanınmış bilim insanları ve astrofotoğrafçıları buluşmak için günleri iple çektiler. Nihayet gün geldi çattı.
Ülkemizde bilim yayıncılığı ve merakı hızla yayılmaya devam ediyor. Festivaller bu heyecan için bir buluşma platformu oluyor. Önceleri bilim okur-yazarlığı sınırlı sayıda kitaplar ve dergilere bağlıyken internetle  birlikte çok farklı çevrelerden insanlar çeşitli platformlarldabir araya gelebiliyorlar. 
Çeşitli bilim atölyelerinin, gökyüzü gözlem etkinliklerinin, panellerin ve konserlerin gerçekleştirileceği şenlik, bilimseverler için hem eğlenceli hem de öğretici zamanlar vaat ediyor. Katılımcılar isterlerse çadırda, isterlerse bungalovlarda kalabililirler. Bu şenliğin en güzel yanıysa böylesi bir etkinliğin özlemini yıllardır çeken insanlar tarafından düzenleniyor olması. Yani organizatörler yıllardır bilimi ve bilimsel düşünceyi yaygınlaştırmak için çabalayan, buyolda başka insanlarla bir araya gelmek, başkainsanlara dokunmak için emek sarf eden kişilerdir. Dolayısıyla şenlik bu yönüyle de çok değerli .
Astrofotoğrafçılığın görünmeyenleri görüntülemek, bilinmeyenleri bulmak gibi bir yönü bulunmaktadır. Büyük teleskoplarla çekilen görüntüler bilimsel amaçlı kullanılıyor. Olimpos’un muhteşem atmosferinde, aynı ilgiyi paylaşan insanlarla biraraya gelerek gökyüzü hareketlerini izlenecek.
Perseid Meteor Yağmuru altında sürecek olan Olimpos Gökyüzü ve Bilim Festivali’nde, astronomi bölümlerinden değerli uzmanların sunumları gerçekleşecek.
Tarihin içinden süzülerek gelen Bir Olimposlu gibi Olimpos’ta gökyüzünü izleyin. 
Olimpos'ta bilim ve gökyüzünde buluşalım